Cara nak ingat password

Tips Sekuriti : Macam mana nak ingat password?

Dalam perkongsian ni, saya akan kongsikan dua dalam satu tips sekuriti. Tips sekuriti pertama tentang jangan pernah taip username dan password anda. Tips sekuriti kedua, macam mana nak ingat password dan data-data penting yang lain?

Antara cara kebiasaan bagi hacker untuk hack website, akaun emel, dan akaun bank online adalah dengan menginstall key logger dalam komputer mangsa. Kemudian, semua benda yang kita taip akan di simpan menjadi fail tersembunyi ( hidden file ). Kalau anda dah biasa menaip password macam saya dulu, senang-senang ja orang nak hack.

Yang paling bahaya kalau kita guna laptop yang berkongsi macam di pejabat, cyber cafe, mungkin juga laptop yang kita kongsi dengan kawan-kawan sebab kita tidak tahu malware jenis apa yang sudah di letak dalam laptop tu.

Tapi mesti tertanya-tanya kan, kalau kita tak taip username dengan password, macam mana kita nak akses dalam internet. Takpa, nanti kejap lagi saya akan terangkan.

Sekarang ni, macam mana pula dengan orang pelupa atau selalu menggunakan password yang berlainan? Mungkin password facebook lain, password blog lain, password emel lain ( macam kawan saya lupa password blog dengan emel, akhirnya blog tu tinggal begitu ja ).

Komputer tips sekuriti password

Tips sekuriti menjaga password anda

Dua masalah tips sekuriti ni kita boleh selesaikan dengan satu cara, iaitu menggunakan password manager. Dengan adanya password manager ni, dia akan menyimpan semua password dan username kita dengan bersekuriti. Kita cuma perlu ingat satu saja iaitu master password.

Adanya password manager ni, kita cuma perlu copy dan paste apabila perlu. Kalau anda menggunakan banyak laptop atau selalu online di cyber cafe, anda boleh bawa password anda di dalam USB. Antara password manager yang terbaik anda boleh cuba :

Untuk Keepass dan 1Password saya tak cuba lagi. Roboform yang saya tengah guna sekarang pun dah bagus bagi saya. Memudahkan saya juga. Saya tak perlu dah ingat semua password, tak perlu dah nak taip-taip. Hidup pun senang.

Update 15/04/2012:
Waktu saya berikan tips sekurit ini saya gunakan Roboform. Tiada bayaran. Tetapi fungsi percuma tu tidak lama. Saya lupa berapa lama. Dalam tiga minggu juga saya pakai software tu. Kemudian software tips sekuriti saya pakai ni, tidak percuma lagi. Perlu beli.

Tapi…

Ada tapi juga. Tips sekuriti saya menggunakan Roboform masih boleh di guna pakai. Saya tidak boleh tambah password dan username tapi saya masih boleh menggunakan password yang dah di simpan dalam software ni.

Jadi apa tips sekuritinya?

Jadi anda boleh gunakan software Roboform juga tapi lepas install, terus buka semua internet dah simpan username dan password. Jadi selepas software ini habis trial, anda masih boleh guna software ini. Ataupun anda boleh cuba software lain. Jika anda mendapati ada software manager lebih baik dan mempunyai tips sekuriti lebih baik, sila beri pendapat.


[1] Photo credit : Master lock, “r00t” password by Scott Schiller via flickr.com under a standard Creative Commons License – Attribution 2.0 Generic

7 thoughts on “Tips Sekuriti : Macam mana nak ingat password?”

  1. bagus ni, ada juga software macam ni ye. Saya hafal semua password :)

    Tapi kalu diserang sakit lupa memang mampus la jawabnya. Boleh try nanti ni.

    Thanks bro.

    1. skrang ni kan banyak software untuk sekuriti dan privacy..jadi tak hairan adanya software begini..bro cuba guna roboform la, saya rasa itu pun dah ok.. yang lain2 tak cuba lagi..mnatau terkena srangan penyakit lupa..hahahaha

  2. thanks for the tips. before i’m blogging, i know about that tool. but i’m not ready use money to make this blog more visitor. but i like that tool.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *