ServerFreak Webhosting Malaysia

Perbandingan Web hosting Murah dan Terbaik di Malaysia

Salam sejahtera pembaca yang di sayangi. Saya harap pembaca sihat walafiat di samping orang disayangi. Kali ini nak buat perbandingan web hosting murah dan terbaik di Malaysia.

Blog ini baru saja berpindah hosting dan domain hujung bulan lepas. Perbandingan web hosting ini dibuat sebelum memilih hosting murah dan terbaik di Malaysia. Kenapa pilih hosting Malaysia, lebih banyak kebaikan. Nak cakap melayu boleh, boleh guna server Malaysia dan macam-macam lagi.

Kriteria hosting

Sebelum membuat perbandingan web hosting murah, disenaraikan kriteria patut dilihat untuk jadi yang murah terbaik dan murah. Kriteria ini boleh di jadikan tip untuk mencari web hosting untuk website atau blog anda.

  1. Kualiti Perkhidmatan server reliable atau uptime yang tinggi.
  2. Features Yang Ditawarkan. Antara saya tengok. Paling kurang ada 500MB storage dan 10GB bandwidth.
  3. Customer Support Servis 24/7, cepat dan efektif.
  4. Harga Berpatutan atau sebaiknya murah. Bajet maksima RM150/setahun.
  5. Review pengguna.

Antara Web Hosting murah dan terbaik di Malaysia

Mungkin senarai di bawah tidak menyeluruh semua webhosting di Malaysia, ini apa yang di jumpa. Banyak lagi web hosting murah tapi kalau pembaca ada cadangan webhosting yang murah tapi baik, boleh komen di bawah, saya akan update entri ni jika menepati kriteria webhosting murah tapi terbaik.

Jom Hosting

Jom Hosting

Plan advanced 1GB

Kapasiti Storan : 1GB

Bandwidth bulan : 50GB

Harga : RM50 / Setahun

Domain : Bayar

Jom Hosting Student Plan

Jom Hosting Student plan

Kapasiti storan : 5GB

Bandwidth bulanan : 10GB

Domain : Percuma seumur hidup

Harga : RM 80 / Setahun
*Terma & Syarat
1. Khas untuk pelajar Sekolah / Kolej / Universiti sahaja
2. Sila hantarkan salinan MyKad dan Kad Pelajar
3. Free domain hanya untuk .com / .net / .org / .info / .biz
4. Maximum 2 akaun untuk setiap pelajar

Weirdo Bytes

Weirdo Bytes

Pakej premium

Web Space : 500MB

Monthly Bandwidth : 5GB

Domain : Bayar

Harga : RM35 / Setahun

1 Max Hosting

1 Max Hosting Low Budget

Plan low budget combo 2

Disk Space : 1GB

Monthly Transfer : 10GB

Harga : RM10 / Setahun

1 Max Hosting Linux

Plan linux basic

Disk Space : 10GB

Monthly bandwidth : 100GB

Harga : RM100 / Setahun

Dapat Hosting

Dapat Hosting

Disk Space : 100MB

Harga : RM90 / Setahun

Laman Mini

Laman Mini

Pakej C

Disk Space : 100MB

Harga : RM36

Syok Host

Syok Host

Pakej-01

Disk Space : 3GB

Monthly bandwidth : 100GB

Harga : RM59 / Setahun

KL Server Studio

KL Server Studio

Plan 3GB

Disk Space : 10GB

Monthly bandwidth : 50GB

Harga : RM80 / Setahun

Sempoi Hosting

Sempoi Hosting

Plan Flexible

Disk Space : 10-150MB

Monthly bandwidth : 10GB

Harga : RM9 – RM105 / Setahun

Data KL

Data KL

Plan datamini

Disk Space : 5GB

Monthly bandwidth : 35GB

Harga : RM85 / Setahun

Exabytes Cloud

Exabytes Cloud

Plan Xstudent

Disk Space : 1GB

Monthly bandwidth : 5GB

Harga : RM99 / Setahun

Saleiz Webhosting

Saleiz Webhosting Malaysia

Pakej Bronze

Disk Space : 2500 MB

Monthly bandwidth : 40GB

Harga : RM80 / Setahun

ServerFreak

ServerFreak

Pakej Supreme

Disk Space : 1GB

Monthly bandwidth : 25GB

Harga : RM100 / Setahun

Perbandingan Web hosting Murah dan Terbaik di Malaysia

Cukup dengan senarai yang dijumpa, sekarang kita bandingkan web hosting murah. Saya akan ambil 5 hosting yang termurah dan terbaik.

Rank Web Hosting
Space (GB)
Bandwidth (GB)
Support
Uptime Harga (RM)
1 Syok Host 3 100 Unknown Unknown 59
2 ServerFreak 1 25 10/10 9/10 100
3 1 Max Hosting 10 100 Unknown Unknown 100
4 Jom Hosting 2 100 8/10 7/10 90
5 Saleiz 2.5 40 8/10 Unknown 80
6 KL Server 10 50 Unknown Unknown 80
7 Data KL 5 35 9/10 9/10 85
8 Weirdo Bytes 5 50 Unknown Unknown 100
9 Exabytes Cloud 1 5 5/10 6/10 99
10 Sempoi Hosting 0.15 10 Unknown Unknown 105

Setakat ni blog naziman.com menggunakan web hosting Serverfreak, memang sedikit mahal tapi puas hati. Saya ada kongsikan sedikit pengalaman menggunakan Serverfreak di Rumah Baru Wajah Baru. Itu sewaktu baru berpindah ke Serverfreak, tapi baru-baru ini, blog ini ada masalah lain. Sokongan yang diberikan tetap sama. Dorang periksa blog saya, periksa hosting dorang. Rasa macam tengah berchat di Email.

Saya harap perbandingan ni sedikit sebanyak dapat membantu pembaca yang tengah mencari-cari hosting murah dan terbaik. Bagi pembaca lain yang ada pengalaman dengan web hosting di atas, boleh la review sikit melalui komen di bawah. Kalau ada hosting lain nak tambah dalam senarai ni, mungkin lebih baik dan murah tapi saya terlepas pandang. Boleh komen di bawah juga.

Update 20 Julai 2013 :

Saya ada buat beberapa entri berkaitan perbandingan web hosting murah bajet 100 dan diyakini hosting terbaik di Malaysia. Jadual juga boleh ubah mengikut kriteria pilihan anda. Mungkin membantu.

  1. Senarai Pakej Hosting Murah Terbaik Bajet 100 di Malaysia
  2. Jadual Perbandingan 10 Web Hosting Terbaik Malaysia Bajet 100

Bagi saya, amat mencadangkan ServerFreak sebagai pilihan hosting murah anda. Boleh baca review ServerFreak dari saya. Web Hosting murah dan terbaik, hampir setahun guna tidak mengecewakan.

Kalau Bermanfaat, Tolong Share Yaa...
  • 10
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    10
    Shares

33 thoughts on “Perbandingan Web hosting Murah dan Terbaik di Malaysia”

    1. Setakat ni 3 hosting ja review selalu kata servis dan support memuaskan, datakl, serverfreak dengan exabytes. Tapi serverfreak tetap hosting terbaik. hehe

  1. kenapa aku gun serverfreak? saya terbaca satu artikel redmummy pasal serverfreak ni, dari situ terus buat search dan migrate dari exabytes.

  2. Selama berblogging ni pernah guna dua je hosting daripada netkl dan juga sekarang ni serverfreak. Memang sedikit mahal, tp rasanya sangat berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan.

    1. Ramainya kata netkl ni, saya baru tahu tentang hosting ni. Nanti nak tengok-tengok la netkl macam mana, kalau sesuai di masukkan dalam senarai ni, akan ditambah.

      1. domain beckhrooy.com dulu asal dari netkl sblm pkai hosting, kalau tanya support netkl ni, tak sempat nak kelip mata saja diaorang dah balas hehe:)

    1. Saya periksa blog aju tadi, blog aju tak pakai servis CloudFlare. Sebaiknya guna servis cloudflare. Ini untuk mengurangkan penggunaan bandwidth kerana anasir-anasir yang tak diperlukan di samping meningkatkan sekuriti dan kelajuan blog.

      Saya boleh bantu aju kalau perlukan bantuan.

  3. Masa mula2 berjinak ngan blog dulu pernah cuba Exabytes, tapi jodoh tak panjang (ada pengalaman buruk ngan diorang).. lepas tu terus beralih ke hosting international macam iPage, HostGator & JustHost. Baru tahun lepas memberanikan diri utk cuba kembali dengan hosting tempatan (DataKL)… setakat ni masih memberikan servis terbaik.
    shraqs kongsi … Aplikasi Android Untuk Blogger Tegar

    1. iPage, Hostgator dan JustHost kalau tak silap memang hosting yang terkenal, murah dan terbaik. Setakat ni, saya guna ServerFreak tak terfikir lagi nak berpindah hosting.

        1. Saya setuju syarikat hosting sekarang dah makin baik. Kalau di beri pilihan saya pilih hosting malaysia sebab boleh guna server Malaysia, boleh cakap melayu juga. hoho

  4. Salam kenal,

    Satu lagi webhosting Malaysia yang murah dan bagus adalah Harimau Hosting. Saya sudah guna selama 3 bulan dan memang lumayan. Ada Free Trial, boleh cuba sebelum pindah.

  5. saya pakai exabytes dulunya… ntah kenapa tukar ke serverfreak.. servis mmg bagus… sy ni pun buta it bab hosting bagai… serverfreak mmg membantu bila ada error..

  6. Waauu.. menarik

    Kebenaran tidak pernah mengecewakan saya… hahaha.. boleh kongsi2 cam mane nk pilih hosting nie.. apa kreatia yang utama ya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge