Gambar lelaki kacak nak menang cabaran seo contest

Cara Lelaki Kacak Blogwalking Cepat, Mudah dan Pantas

Blogger Malaysia sekarang mudah dan cepat blogwalking. Walaupun line internet lambat. Tapi lelaki kacak Malaysia tak pernah tinggal blogwalking. Bukankah blogwalking cara terbaik menaikkan traffik selain SEO?.

Di samping itu, kita dapat berkenalan dengan lelaki paling kacak dan awek comel Malaysia. Bukan kebaikan blogwalking akan dikongsikan. Saya akan kongsikan tips blogwalking. Terutama lelaki atau awek yang selalu sibuk, atau line internet lambat.

Blogger mana pun pasti perlu masa juga blogwalking. Kadang-kadang masa blogwalking, tak sesuai dengan kita. Mungkin kita suka berkaitan teknologi tapi asyik terjumpa tentang kucing. Pengalaman ni. Haha.

Awek comel Malaysia bukan semua internet laju macam lelaki. Hoho. Dah la internet lambat, mahu blogwalking lagi kan. Jadi apa cara mudah cepat blogwalking?.

Tips lelaki kacak Malaysia blogwalking

Perkongsian ini mengikut cara saya blogwalking. Ini kerana internet lambat. Setiap tips fokus bagi mudah dan cepat blogwaking.

Widget dikongsikan sebenarnya banyak lagi kegunaan. Selain tips cara ni, akan berikan tips lain juga.

Cara kacak terdiri daripada sebelas cara mudah cepat digunakan, memudahkan, mempercepatkan lagi. Mari kita tengok blogwalking dengan cara kacak. Siapa mahu jadi lelaki paling kacak di Malaysia, kena ikut tips-tips ni. haha

Tips pertama

Pastikan blog kacak anda laju load time. Jadi dengan line internet lambat pun. Anda masih boleh buka blog anda sendiri. Ini tips penting.

Load time terbaik pastinya kurang dari 3 saat. Lebih dari itu, kira tahap bahaya. Pendek kata, tahap tak kacak dah. Lelaki suka laju-laju. Awek suka lambat-lambat.

Tips kedua

Mudah saja. Pasang widget top commentator di sidebar kacak anda. Sekurang-kurangnya letak 5 pengomen terbanyak. 10 pun kira kacak lagi. Kalau dah lebih 10 tu, macam terlebih kacak pula. hahaha.

Kenapa perlu pasang widget tu?. Sebab kita boleh tengok blog orang dari pengomen kat tempat kita. Kan mudah.

Terubat luka hati si kacak yang tak dibalas komen untuk awek comel. Kan?. Haha. Awek cantik tengok sidebar ja. “si dia masih kat atas la, nak balas la cintanya “.


Gambar lelaki paling kacak dan perempuan comel di Malaysia. Cuba tengok siapa lelaki paling kacak di Malaysia.

Tips ketiga

Pasang widget komen terbaru atau recent comments. Kenapa?. Sebab nak buka internet lambat, nak buka lagi dashboard admin. Memang geram la juga kan.

Jadi, kita yang lelaki komen kat awek comel pun, sekejap ja balas. Terubat juga rindu dengan pantas. Bagi belum berkahwin, manatau jumpa bini blogger juga. Takdir tuhan. Kita hanya berusaha, hanya tuhan yang menentukan.

Gambar si kacak memberikan komen terbaru di blog lelaki paling kacak di Malaysia zaman ini. haha

Tak pun, boleh buka menu komen dashboard blog. Terus bookmark. Ini memudahkan juga.

Tips keempat

Guna suka commentluv. Siapa lagi blogger tak kenal dengan commentluv. Jadi, anda pasti tahu tujuannya.

Cara ni sebenarnya lebih sesuai bagi blog banyak komen. Walaupun blog masih kurang kacak, tetap juga boleh guna commentluv ni. Jadi boleh jalan-jalan dari commentluv rumah anda. Sekurang-kurangnya terbalas juga la komen orang kat tempat kita kan.


Jadilah lelaki melayu paling kacak dengan membuat commentluv.

Tips kelima

Tips ramai blogger tak buat. Pastikan kami yang kacak-kacak cantik-cantik ni boleh komen guna nama dan url sendiri. hahaha. Kalau tiada, tiada guna top commentator widget dengan recent comments tadi.

Kita juga boleh tengok blog orang dari komen.


Kacak tak lelaki dalam gambar tu?.
Ini salah satu contoh gambar lelaki paling kacak di Malaysia. hahahaha

Banyak kebaikannya juga menggunakan nama dan url dalam komen. Macam saya, tiada blogspot. Saya juga tak suka akaun google tersebar dengan mudahnya oleh orang lain.

Selain tu, guna openid atau wordpress.com dan sebagainya. Itu juga menyusahkan bagi seorang blogger. Kena cari lagi openid. Openid pula, kebanyakan gunakan google.

Jadi, saya jarang komen blog tiada nama url. Bukan sebab tak boleh kenalkan blog ni. Bukan sebab tak menarik untuk di komen. Tapi sebab menyusahkan.

Tapi bagi blogger menggunakan komen begitu. Ada sebab tertentu. Sebab lebih baik dari ini, tolong komen atau beri pendapat anda.

Tips keenam

Selain tu, guna email semaksima boleh. Kalau belum guna, belum kacak lagi tu. Kena cuba lagi. Haha.

Kita boleh subscribe emel post orang lain. Subscribe pastikan blog kita suka juga. Jadi asal tengok emel, ada post baru dari blog kita suka. Senang kerja. Lelaki sekali tengok awek comel ada buat post baru, cepat la tu. Kan?

Dalam hal ni, pengurusan emel dengan kacak juga patut dititik beratkan. Contohnya menggunakan filter. Ini supaya emel kita kemas.

Bagi sesiapa tidak tahu caranya, boleh diajarkan. Jika perlu, akan kongsikan di lain hari.

Tips ketujuh

Bookmark blog kacak-kacak. Ini adalah tips paling mudah. Kalau dah terlebih banyak bookmark pun, tak kacak juga. Jadi buat la folder untuk kacak-kacakkan fail bookmark anda.

Ini pengalaman saya juga. Lebih mudah menggunakan bookmark sebenarnya. Tapi apabila bookmark dah terlalu banyak. Jadi malas. Walaupun dah buat folder. Tetap jarang guna bookmark tu. Sebab semak dan terlalu banyak nak tengok.

Tapi ini tetap cara terbaik, mudah. Pendek kata, cara paling kacak la. Tidak perlu buka emel lagi. Buka emel, mengambil masa juga. Jalan-jalan dari tempat sendiri pun makan masa juga. Jadi tetap ini cara paling kacak, cepat blogwalking. Lelaki macam saya ni, semua nak cepat.

Tips kelapan

Jenguk-jenguk juga statistik atau analytic kacak anda setiap hari. Mana la tahu ada blog letak link anda dalam post kacak mereka.

Tak digalakkan untuk melihat statistik atau analytic setiap hari. Tempoh masa terbaik untuk melihat statistik sebenarnya. Sebulan sekali. Ini wajib. Tapi mengikut orang juga. Seminggu sekali pun baik.

Saya pula, tengok statistik tak kacak tu seminggu sekali atau setiap hari. Melihat kepada keadaan masa. Tapi yang wajib, setiap bulan perlu. Sebab mahu lihat prestasi blog setiap bulan.

Jadi mana-mana blog banyak beri traffik referral pada kita tu, itu patut kita lebihkan.

Tips kesembilan

Bagi blogger blogspot. Boleh follow blog orang. Senang juga alert post-post si kacak dan awek comel.

Ini tak pasti sangat sejauh mana kekacakannya. Sebab dulu pernah guna blogspot. Tetapi rasa kurang berkesan pula.

Kalau dibandingkan tips gunakan emel dan follow blog untuk blogwalking, pasti pilih gunakan emel.

Tips kesepuluh

Boleh like fanpage ka follow twitter ka bagi sosial tegar. Ini memang sesuai bagi sosial tegar. Selalu buka twitter ka facebook ka google+ ka.

Tapi bagi yang kurang buka laman sosial ni. Memang tak sesuai la. Lelaki jarang sikit bersosial di internet.

Tips terakhir

Ini penting juga kalau nak mudah, cepat dan pantas. Beza ka cepat pantas ni?. Hahaha.

Kita boleh install extension atau toolbar untuk block ads. Pelbagai extension boleh kita cari. Tapi harus diingatkan. Jika kita guna block ads tu, iklan tak akan muncul.

Sekarang lelaki kacak boleh blogwalking dengan kacak nya

Rasanya itu saja tips dari saya. Kalau mahu kacak lagi, boleh beri pendapat di ruang komen. Bagi menambahkan lagi kekacakan blogwalking. Bagi awek comel, komen kiut-kiut sikit. Lelaki? kacak-kacak la. hahaha

Selamat mencuba ya semua. Sebenarnya perkongsian tentang blogwalking ni. Baru ja terfikir. Tepat pula pada masanya, nak ikut contest cabaran SEO dianjurkan oleh blog earncent. Iaitu menggunakan keyword lelaki kacak. Harap-harap menang.

Nak juga macam gambar kat bawah ni. Bukan tiada muka. Bukan kacak kalau begitu. haha. Maksud saya pegang piala. Menang. hehe. Nanti bila dah habis contest ni. Harap-harap blogger lelaki menang. Baru kita tahu siapa lelaki paling kacak di Malaysia. Kalau blogger wanita yang menang. Jatuh maruah sebagai blogger Malaysia. hahaha

Gambar lelaki muka tembok. hahaha

Cabaran SEO Lelaki Kacak ini dianjurkan oleh Earncent.com dan ditaja oleh Contengconteng.com, Abangensem, Cikgu Dahlia, Farish Ishak, PuanBee.com, w.habibu rahman, Azri Johan, Dirmansyah, 1Malaysianews.net, LadfeAmir.com, SEO Apps, Bluedianthus.com, Hafizmohd.com, UmarFaruq.com, 1Artikel.com, Blog Bukit Besi, Radhio.com, Blog Perniagaan Internet, Hadi Hanafee, Jomtonton.net, Muaz Lelaki Kacak, Ohcikgu.com, BloggerWanita.com, Cyza Sector, LelakiAcai.com, Sabreehussin dot com, Abrablog.com dan AhmadFaizal.com.

Nanti kita tengok lelaki kacak ka awek comel yang akan menang contest cabaran SEO lelaki paling kacak di Malaysia tahun 2012.

62 thoughts on “Cara Lelaki Kacak Blogwalking Cepat, Mudah dan Pantas”

  1. Tahniah, entri yang sungguh kacak. Padat dengan tips :)

    p/s – Jalan2 ke blog sahabat, blog sendiri kena hack semalam, skg dah disuspend
    untuk penyelesaian :)

        1. siapa la yang nak h4ck blog orang ni ya.. harap tiada orang nak h4ck blog ni..traffic pun ciput. semalam saya tiada blogwalking, sibuk buat post seo tu.. tu la panjang. hahaha.. defacement tu apa ya?

            1. owh pernah tengok. itu pula di panggil defacement. info baru ni. :) kesian kat jt. jadi lepas ni, semua kerja kat blog tu hilang begitu ja ka atau boleh recover balik?

            2. haha..memang terpaksa kental habis la.. tapi kalau saya memang tak kental la, baru 1 jam tak boleh buka. dah duduk tak tentu arah. haha.. harap-harap blog tu dapat berjalan macam sebelum ni. kalau tak, memang rasa jiwa jatuh ke bumi la sebab terpaksa bermula dari bawah balik. sabar. tetap kacak tu. hehe

            3. Harapnya begitulah. Dah 2 kali dah :)
              Saya kini bercadang nak pindah rumah baru serta
              guna alamat baru, mula dari kosong. Kacak tak :)

    1. hahaha..sakit owh nak mula dari bawah semula. tambah2 lagi kalau dah bertahun tau berbulan dengan blog tu. Kalau banyak traffic lagi. lagi sakit. tapi tetap kacak..lelaki memang kacak2..hahaha

      saya guna “replyme”. plugin ni hanya beri noti untuk komen kita yang di balas. sebab itu saya suka plugin ni. :)

        1. betul tu..kot2 la orang tersinggah p blog. tinggalkan jejak. jadi bila tengok emel.. mesti dia cakap begini. eh bila pula aku komen ni. hahaha.. takpa, jt dah banyak pengalaman dalam blogging. rakan blogger pun dah ramai. jadi mudah sikit kalau nak mula dari kosong pun.

  2. blogwalking memang penting untuk dapatkan backlink terutamanya. Tapi dalam masa yang sama dia pun permu menyedut masa yang lama..tu yang tak sempat nak marathon kat internet hari2 tu

    1. hahaha..jangan la marathon hari2.. merentas desa pun dah ckup.. hahaha.. betul tu, blogwalking ni banyak kebaikannya lagi. dapat rakan blogger. tengok info baru. isu terkini. kalau blogwalking nak komen dofollow ja pun, tak boleh juga. tak kacak begitu. hehe

    1. saya pun suka guna bookmark. dulu la. tapi sekarang bookmark tu dah banyak sngat. tak tertengok semua pun. haha.. nnti bila ada masa, saya nak kemas kini bookmark ni.

  3. pertandingan SEO sememangnya satu pertandingan epik utk para blogger. menag atau kalah belakang kira yg penting mesti join dulu.

    good luck bro.

  4. mantap bro… yang penting kita akan lihat para blogger akan menjadi lebih kreatif… biasanya aku akan datang ke blog yang selalu ada interaction… tapi lambat sikitla… masa pun agak terhad sekarang nih.. huhu

    1. saya pun lebih suka blog yang ada interaksi. buat masa sekarang ni pun saya ada sibuk sikit. itu la kurang blogwalking. nak balas komen di blog sendiri pun sibuk.

  5. Pingback: Cabaran SEO Lelaki Kacak | Sukacuka.com
    1. thanks, takda la power sangat. saya sendiri pun susah nak blogwalking sekarang. Buka laptop pun kejap-kejap ja. Ini lagi buka blog dengan internet lambat. Sadis juga.

  6. Pingback: Kedudukan Terkini Lelaki Kacak 2012
  7. Pingback: Aidanatasya.com pemenang tempat ke-5, contest SEO “Lelaki Kacak”
Add Comment Register



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>