Solusi lupa password username online dan emel

Tips 09/10/2013 : Walaupun notis sudah diberikan tetapi permintaan bantuan melalui emel dan komen masih tidak putus-putus daripada pembaca. Saya tidak dapat bantu masalah lama anda, tetapi anda boleh gunakan tips ini supaya tidak akan lupa username, password, nota, hutang, reminder dan apa sahaja maklumat penting bagi anda. Tips ini saya berikan dengan harapan pembaca akan terselamat daripada masalah terlupa maklumat penting seperti username dan password. Gunakan aplikasi Evernote sebagai pengingat anda. Aplikasi ini sync dengan mana-mana device seperti online, smartphone dan laptop. Paling menarik, ianya percuma seumur hidup.

Klik untuk daftar akaun percuma Evernote.

Notis 30/06/2013 : Saya bukan hacker atau pakar dalam bidang IT. Ilmu, tips dan cara saya terbatas hanya pada carian melalui internet yang diterjemahkan dalam artikel dan tidak lebih dari itu. Saya tidak tidak dapat membantu lebih daripada artikel ini. Segala permintaan berkaitan lupa username atau password tidak dapat dilayan. Harap maaf.

Sebelum ni, saya ada kongsikan tentang macam mana nak ingat password. Tapi macam mana pula kalau kita tak ingat password. Macam mna nak kita nak simpan dalam password manager kalau begitu kan. Jadi sekarang, saya ingin kongsikan pula macam mana nak kembalikan username password kalau kita lupa.

Saya lebih utamakan kepada gmail dan yahoo mail sebab ramai pengguna guna emel dari platform ni. Lagi satu, cara kembalikan username password ni juga bukan dapat di guna untuk semua. Maksud saya di sini, tidak semua website guna cara yang sama.

Ada website yang hanya boleh kembalikan password saja. Jadi kalau tak ingat username juga, apa boleh buat, terima la dengan redha kehilangan segalanya. Ada juga website tak boleh kembalikan password mengunakan emel kalau lupa password atau username, contohnya Public Bank Online. Bank lain saya tak tahu, sebab saya ada akaun Pbebank ja. Paypal pula, saya tak cuba lagi. Tapi saya rasa, semua bank sama, sebab dengan cara ni sekuriti duit kita lebih terjamin.

Yang penting, jangan jadi macam kawan saya dua orang ni. Yang satu orang ni bagus sikit. Dia buka satu blog lagi untuk bahasa inggeris tapi lupa password. Yang paling lawak tu, kawan saya seorang ni, dia buat satu blog, lupa password. Buat lagi satu blog, lupa lagi. Lepas tu nak kembalikan password yang lupa tu di emel, tapi emel pun lupa password. Hahahahaha. Jadi sekarang, mari kita teruskan.

Update 14/12/2012 :

Panduan lengkap kalau lupa security question dan password untuk Yahoo Mail dan Gmail.

Macam mana nak kembalikan username password kalau lupa?

Lupa username password website tapi username password emel masih ingat.

Sebelum kita pergi ke emel, kita ke website tempat yang kita dah lupa username password tu. Ini antara contoh website. Saya ingatkan sekali lagi, tak semua website sama cara, tak semua juga boleh kembalikan username, tapi bagi password, kebiasaanya memang boleh kecuali bank setakat ini yang saya tahu. Contoh website yang saya beri laman sosial facebook.

Kalau lupa password saja, ia mudah. Hanya perlukan satu saja langkah tetapi jika lupa username sekali, anda perlukan dua langkah.

Kebiasaanya, website akan tanya “forgot password”, “i can’t access my account” dan bermacam lagi.

Lepas tu boleh memilih untuk lupa password, atau lupa username. Lain website, lain caranya, tapi konsep tetap sama.

Kalau lupa password saja :

Kemudian, boleh pergi ke emel. Di sini mengikut website juga. Ada website yang perlu tekan verification link. Ada website yang bagi password baru untuk login, kemudian kita boleh tukar password selepas login. Ada yang bagi password lama kita. Itu mengikut website tersendiri.

Kalau lupa username password :

Kebiasaanya akan di beri username melalui emel juga, kemudian anda boleh gunakan untuk login. Jika lupa password juga, boleh ulangi langkah lupa password di atas.

Lupa username password website, username password emel pun lupa.

Bagi lupa username password website, boleh buat langkah di atas tapi macam mana pula kalau emel pun lupa, macam kawan saya tu. Saya hanya tunjuk cara bagi gmail dan yahoo, jika mahukan cara selain emel-emel ni, boleh beritahu saya, mana tahu saya boleh tolong.

Sebelum tu, saya nak beritahu sesuatu yang penting. Dalam kembalikan username password emel ni, anda kena ingat alternate emel. Itu pentingnya alternate emel. Selain tu, kena ingat butir-butir anda, itu pentingnya jangan menipu. Kalau alternate emel pun lupa, itu saya susah nak cakap dah macam mana.

Untuk gmail

Layari website gmail untuk login emel.

Lepas tu boleh tekan “can’t access your account?”

Pilih antara lupa password atau username.

Bagi yang lupa username. Selepas pilih lupa username. Kena masukkan alternate emel.

Bagi yang lupa password. Pilih saja lupa password. Dia akan minta emel yang digunakan atau alternate emel.

Untuk yahoo
Layari website yahoo untuk login emel.

Tekan “i can’t access my account”

Macam gmail juga, kena pilih antara lupa password atau pun yahoo! id.

Bagi yang lupa yahoo! id. Kena ingat butir-butir. Di sinilah makanya jangan menipu. Alternate emel, hari lahir, negara dan postal kod.

Bagi yang lupa password mudah saja. Masukkan yahoo! id kemudian masukkan captcha.

Untuk bank, jika lupa password, kena pergi ke cawangan bank anda. Sebaiknya jangan terlalu berkurun password tu di lupa baru nak pergi ke cawangan.

Kalau perkongsian ini tidak dapat membantu, berkemungkinan cara berlainan seperti bank, UPU dan sebagainya. Boleh minta bantuan saya melalui laman hubungi. Atau menggunakan ruang komen untuk beritahu website apa dan sebagainya apa yang patut. Saya akan cuba bantu yang termampu.

Saya bukan hacker. Kawan-kawan saya selalu ingat saya hacker. Ada juga seorang pembaca minta bantuan saya untuk laman facebook dia yang bermasalah. Tapi password emel pula dia lupa. Akhirnya tetap tak dapat sebab masalah tertentu. Dia pun ingat saya hacker.

Jadi, kalau lupa password ka username. Boleh minta bantuan saya. Saya akan cuba yang termampu. Tapi di ingatkan, saya bukan hacker tapi cuma nak bantu. Mungkin dapat kurang kan beban. Kalau dapat, syukur. Kalau tak, saya minta maaf sangat-sangat.

Itu saja, selamat mencuba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv