Solusi lupa password username online dan emel

Solusi lupa password username online dan emel

Tips 09/10/2013 : Walaupun notis sudah diberikan tetapi permintaan bantuan melalui emel dan komen masih tidak putus-putus daripada pembaca. Saya tidak dapat bantu masalah lama anda, tetapi anda boleh gunakan tips ini supaya tidak akan lupa username, password, nota, hutang, reminder dan apa sahaja maklumat penting bagi anda. Tips ini saya berikan dengan harapan pembaca akan terselamat daripada masalah terlupa maklumat penting seperti username dan password. Gunakan aplikasi Evernote sebagai pengingat anda. Aplikasi ini sync dengan mana-mana device seperti online, smartphone dan laptop. Paling menarik, ianya percuma seumur hidup.

Klik untuk daftar akaun percuma Evernote.

Notis 30/06/2013 : Saya bukan hacker atau pakar dalam bidang IT. Ilmu, tips dan cara saya terbatas hanya pada carian melalui internet yang diterjemahkan dalam artikel dan tidak lebih dari itu. Saya tidak tidak dapat membantu lebih daripada artikel ini. Segala permintaan berkaitan lupa username atau password tidak dapat dilayan. Harap maaf.

Sebelum ni, saya ada kongsikan tentang macam mana nak ingat password. Tapi macam mana pula kalau kita tak ingat password. Macam mna nak kita nak simpan dalam password manager kalau begitu kan. Jadi sekarang, saya ingin kongsikan pula macam mana nak kembalikan username password kalau kita lupa.

Saya lebih utamakan kepada gmail dan yahoo mail sebab ramai pengguna guna emel dari platform ni. Lagi satu, cara kembalikan username password ni juga bukan dapat di guna untuk semua. Maksud saya di sini, tidak semua website guna cara yang sama.

Ada website yang hanya boleh kembalikan password saja. Jadi kalau tak ingat username juga, apa boleh buat, terima la dengan redha kehilangan segalanya. Ada juga website tak boleh kembalikan password mengunakan emel kalau lupa password atau username, contohnya Public Bank Online. Bank lain saya tak tahu, sebab saya ada akaun Pbebank ja. Paypal pula, saya tak cuba lagi. Tapi saya rasa, semua bank sama, sebab dengan cara ni sekuriti duit kita lebih terjamin.

Yang penting, jangan jadi macam kawan saya dua orang ni. Yang satu orang ni bagus sikit. Dia buka satu blog lagi untuk bahasa inggeris tapi lupa password. Yang paling lawak tu, kawan saya seorang ni, dia buat satu blog, lupa password. Buat lagi satu blog, lupa lagi. Lepas tu nak kembalikan password yang lupa tu di emel, tapi emel pun lupa password. Hahahahaha. Jadi sekarang, mari kita teruskan.

Update 14/12/2012 :

Panduan lengkap kalau lupa security question dan password untuk Yahoo Mail dan Gmail.

Macam mana nak kembalikan username password kalau lupa?

Lupa username password website tapi username password emel masih ingat.

Sebelum kita pergi ke emel, kita ke website tempat yang kita dah lupa username password tu. Ini antara contoh website. Saya ingatkan sekali lagi, tak semua website sama cara, tak semua juga boleh kembalikan username, tapi bagi password, kebiasaanya memang boleh kecuali bank setakat ini yang saya tahu. Contoh website yang saya beri laman sosial facebook.

Kalau lupa password saja, ia mudah. Hanya perlukan satu saja langkah tetapi jika lupa username sekali, anda perlukan dua langkah.

Kebiasaanya, website akan tanya “forgot password”, “i can’t access my account” dan bermacam lagi.

Lepas tu boleh memilih untuk lupa password, atau lupa username. Lain website, lain caranya, tapi konsep tetap sama.

Kalau lupa password saja :

Kemudian, boleh pergi ke emel. Di sini mengikut website juga. Ada website yang perlu tekan verification link. Ada website yang bagi password baru untuk login, kemudian kita boleh tukar password selepas login. Ada yang bagi password lama kita. Itu mengikut website tersendiri.

Kalau lupa username password :

Kebiasaanya akan di beri username melalui emel juga, kemudian anda boleh gunakan untuk login. Jika lupa password juga, boleh ulangi langkah lupa password di atas.

Lupa username password website, username password emel pun lupa.

Bagi lupa username password website, boleh buat langkah di atas tapi macam mana pula kalau emel pun lupa, macam kawan saya tu. Saya hanya tunjuk cara bagi gmail dan yahoo, jika mahukan cara selain emel-emel ni, boleh beritahu saya, mana tahu saya boleh tolong.

Sebelum tu, saya nak beritahu sesuatu yang penting. Dalam kembalikan username password emel ni, anda kena ingat alternate emel. Itu pentingnya alternate emel. Selain tu, kena ingat butir-butir anda, itu pentingnya jangan menipu. Kalau alternate emel pun lupa, itu saya susah nak cakap dah macam mana.

Untuk gmail

Layari website gmail untuk login emel.

Lepas tu boleh tekan “can’t access your account?”

Pilih antara lupa password atau username.

Bagi yang lupa username. Selepas pilih lupa username. Kena masukkan alternate emel.

Bagi yang lupa password. Pilih saja lupa password. Dia akan minta emel yang digunakan atau alternate emel.

Untuk yahoo
Layari website yahoo untuk login emel.

Tekan “i can’t access my account”

Macam gmail juga, kena pilih antara lupa password atau pun yahoo! id.

Bagi yang lupa yahoo! id. Kena ingat butir-butir. Di sinilah makanya jangan menipu. Alternate emel, hari lahir, negara dan postal kod.

Bagi yang lupa password mudah saja. Masukkan yahoo! id kemudian masukkan captcha.

Untuk bank, jika lupa password, kena pergi ke cawangan bank anda. Sebaiknya jangan terlalu berkurun password tu di lupa baru nak pergi ke cawangan.

Kalau perkongsian ini tidak dapat membantu, berkemungkinan cara berlainan seperti bank, UPU dan sebagainya. Boleh minta bantuan saya melalui laman hubungi. Atau menggunakan ruang komen untuk beritahu website apa dan sebagainya apa yang patut. Saya akan cuba bantu yang termampu.

Saya bukan hacker. Kawan-kawan saya selalu ingat saya hacker. Ada juga seorang pembaca minta bantuan saya untuk laman facebook dia yang bermasalah. Tapi password emel pula dia lupa. Akhirnya tetap tak dapat sebab masalah tertentu. Dia pun ingat saya hacker.

Jadi, kalau lupa password ka username. Boleh minta bantuan saya. Saya akan cuba yang termampu. Tapi di ingatkan, saya bukan hacker tapi cuma nak bantu. Mungkin dapat kurang kan beban. Kalau dapat, syukur. Kalau tak, saya minta maaf sangat-sangat.

Itu saja, selamat mencuba.

69 thoughts on “Solusi lupa password username online dan emel”

  1. alam,, saya sangat-sangat terlupa akan password fb dan ym, dan saya tersangat2 lah sedih,, sudah berhari2 saya mencuba nya tetapi masih juga gagal,, saya telah mengikuti arahan2 yang dipaparkan , malangnya saya terkandas di soalan yang kedua dan saya telah lupa jawapan yang saya berikan ketika mula-mula membuat ym ,, saya harap encik dpt membantu saya dengan kadar segera ,,,,

    1. minta maaf diatas kelewatan saya balas komen awak. erm, saya pun tak tahu macam mana nak tolong dah. itu jalan penyelesaian. ini tips lain dari saya la yang bukan seorang hacker. oleh kerana awak lupa password. ada susah sikit. hint yang boleh awak dapat. awak kena cuba setiap password yang awak rasa betul, password yang awak jarang guna, password yang awak rasa awak pernah guna. kalau password yang awak lupa tu baru ja awak tukar, mudah sedikit. tapi kalau akaun password tu awak lama dah tak buka, berhabuk dah akaun tu. itu susah sikit la. banyak nak kena korek. kalau awak guna banyak password pun susah. cadangan saya kalau awak lupa password. try and error ja la. kalau awak pernah bagitau orang lain password awak, mungkin boleh tanya dia.

      saya minta maaf tak dapat tolong lebih detail. awak dah cuba berhari-hari mesti awak dah try and error habis-habis kan. takpa, perkongsian ni yang simple ja kalau lupa username dan password. saya akan cuba cari cara lain yang lebih detail macam lupa jawapan soalan sekuriti ka, lupa alternate emel ka. banyak juga orang tanya saya tentang hal lupa username dan password ni. nanti bila saya dah jumpa cara yang betul-betul terbaik, saya akan kongsikan ya. tapi bukan buat masa sekarang, saya teramat sibuk sekarang. blog pun tak update. komen lambat balas. Sorry.

  2. hi..sy ada buat email pd 29 april lepas..pastu mmg xpernah buka..skrg sy nk buka tp xboleh..sy xpasti kenapa..padahal password,alternatif email n jawapan soalan rahsia semua dh betul..tp sy pelik kenapa tak match..mohon pertolongan..sy dahulukan kerjasama anda dgn ucapan terima kasih..

    1. Setakat yang saya tahu ada satu sebab kemungkinan besar kenapa awak tak boleh buka email tu sebab sudah lebih dari 3 bulan tak aktif. Tapi kemungkinan ni tak dapat di pastikan sebab saya ada email yang dah lama tak aktif pun tapi masih boleh seperti biasa.

      Cuba terangkan secara terperinci masalah awak, saya akan cuba tolong cari puncanya sebab saya rasa ini bukan lagi masalah lupa username atau password.

  3. Salam….saya pon ada masalah pasal lupe password.email yahoo.saya rasa password sama dgan FB.tapi FB dah set ouTo,so x yah ingat password.masalah saya kalau nak buka email je x ble pasal lupe paswoord apa.. :( ble x tlong selesai kan masalah saya nie

    1. Waalaikumsalam. Sebelum tu nak tanya, apa maksud hatin set password FB auto? Maksud hatin, di browser hatin, bila buka facebook ja, terus dah login walaupun dah logout, dah close browser, atau dah shutdown laptop?

      Kalau itu yang berlaku, saya rasa ada penyelesaian tentang hatin lupa password emel ni, itupun kalau password facebook dengan email tu sama. Dari penerangan hatin, saya menganggap password facebook hatin sama dengan email dan hatin sudah saved password dalam browser. Kalau begitu, cuba ikut cara ni.

      Kalau guna mozilla firefox.

      Pergi bahagian edit > Preferences > Security > Tengok bahagian saved password dan klik > Klik show password

      Kalau guna chrome.

      Pergi bahagian Setting > Cari bahagian password and form > klik Manage saved passwords > Klik facebook > Klik show

      Harap komen ni dapat membantu. Saya harap hatin dapat bagi feedback masalah dah selesai atau belum. Mungkin saya salah faham.

  4. salam.. Saya ade mslh lupe username n password yg digunakan utk sign in blogspot.. Mcm ne eak? Hrp leyh tolong.. Rply ke email sy tq

    1. Sebelum tu saya nak tanya, blog awak guna akaun yang sama dengan google atau guna emel lain macam yahoo? Kalau blogspot awak lupa password, awak boleh isi maklumat url blog awak, kemudian akan di hantar password tak silap ke email yang blog tu gunakan. Tapi kalau email dengan akaun blog tu sama, mungkin ada susah sikit.

      Boleh hubungi saya melalui laman hubungi di atas sekali tu dan terangkan secara terperinci.

    1. Minta maaf kerana lewat balas. Boleh saya tahu, ajis ada buat alternate email tak? Kalau ada, cuba guna alternate email tu untuk dapatkan password ajis balik.

      Kalau takda, ajis pernah saved password dalam browser? Cuba tengok dalam setting, kalau tak tahu nanti saya ajarkan ya.

      Kalau takda juga. susah la kalau begitu. Sebab Yahoo sendiri pun tak boleh nak tolong kalau tak boleh verify owner, takut orang salah guna. Saya pula bukan hacker.

      Cara lain, boleh guna teknik guessing atau trial and error. Password biasanya yang kita mudah ingat juga. Cuba try and error.

      Selain tu, cuba guna tool hack macam software dan sebagainya. Tapi saya tidak menjamin keberkesanannya.

      Cara terakhir kalau tak boleh juga dan akaun tu sangat penting, cuba cari hacker yang boleh dipercayai. White hat hacker, biasanya dorang ni minta upah tapi tak pasti berapa upah yang di mahukan.

      1. alternate email pun lupa, disebabkan email username [email protected] tak dapat log in, maka saya punya fb pun tak boleh log in..saya rasa akaun fb dan email telah di ubah password..soalan rahsia pun di ubah..kini saya mempunyai email dan fb yg baru, tetapi..saya risau maklumat dlm email lama dan fb saya di salah gunakan oleh pihak yg tak bertanggungjawab.

        1. Cuba ajis tengok entri terbaru saya tentang security question. Dalam entri tu juga ada nomobor telefon dan emel yahoo customer service untuk ajis hubungi.

  5. salam..sy nk tnye mcm mne nk sign in emel kalo die mtk verification code?? msalahnyer, mse mule2 wt emel zaman dulu2, sy suwo abg kt cc yg wtkan..then bile da jdik cm ney, sy da msukkn pswrd bru, tp die anta verification code tu kt emel kedua, means kt emel abg cc tu,tp abg cc tu pon sy da xjmpe agi n akaun emel yg die bg pon da xaktif..mcm mne erk sy nk sign in blek?? da la sume kje dlm tu..tulun!!!

    1. Minta maaf, saya kurang faham sebenarnya. Saya tak faham nurul sebenarnya boleh sign-in atau tidak. Kalau nurul boleh sign-in akaun yahoo tu, pergi ke Account Information page. Tambahkan alternate email yang baru, kemudian alternate email abang CC tu, boleh padam. Alternate email yang baru pula, jadikan primary email untuk contact nurul kalau ada masalah dengan email yahoo.

      Saya harap ini membantu, kalau masih belum menjawab persoalan nurul, bagitahu saya ya.

      1. dear incik~~yeay!! do bole wt da n org siap stndby wt emel bru kt gmail cz tkot bnde ney jdik ag..tpkn, tu pon byk kli jampi kot bru bole sign in balek..he3..btw tq erk 4ur help.. i’m so appreciate it…

      1. mcmne ye?akaun yahoo sye tk sme nme gn email yahoo fb sye….tu yg tk blh nk thu klu iye antaq pin bru tu…yg de email ni…tlg tQ

            1. Sebenarnya saya masih kurang faham. Erm, ok sekarang ni mengikut kefahaman saya. Awak ada satu facebook tapi dua emel. Awak terlupa password facebook, dan emel yang awak guna untuk facebook tak sama dengan emel biasa awak guna. Ini kefahaman saya, betulkan kalau silap ya. Kalau dalam kes ni maksudnya awak lupa password Facebook dan emel untuk facebook tu kan?

              Dan saya nak minta tolong, kalau boleh Ani komen tak guna shortform. Susah saya nak translate. hehe.

    1. Minta maaf kak sally, saya bukanlah seorang hacker. Setakat apa yang diterangkan dalam artikel ni, itu saja ilmu yang saya ada. Tidak lebih dari itu. Minta maaf sangat2 tak dapat membantu.

  6. Yahoo mail saya tak dapat buka walaupun saya log in ID dan password yang betul. Saya tak tukar password langsung.

    Untuk dapatkan password baru, Saya tak ingat alternate emel saya. Saya juga tidak masukkan phone number dalam setting mail yahoo saya. Saya juga tak ingat security question.

    Apa nak buat ni?

    1. Saya pun ada masalah yang sama dengan amy. Password dan id yang saya masukkan dah betul tapi tak dapat buka. Yahoo minta saya jawab soalan rahsia. Saya dah lupa jawapannya.

  7. sy nak tnya en.naziman… 3 thn lepas sy ada apply ptptn,,n sy guna email [email protected], pas 2, sy dh xguna langsung dah email 2… sbb sy buat email 2 juz utk ptptn je…. ingatkan dh xde pape klau xingat p/w pun,, tp skrg sy nk apply ptptn utk degree plak… n then dia suruh sy log in balik email yg sy guna masa apply ptptn dlu sbb nak dptkan p/w yang direset…. masalahnye sy dh ingt lngsung p/w dia…. p/w utk alternate email pun ingt…. xtaw dh nk wat mcm mne??? takut xdpt nak apply ptptn utk degree nie :’( PLEASE HELP ME..

    1. Macam mana nak tolong ya. Erm. Saya hanya boleh beri pendapat saja. Mungkin membantu.

      1) Pertama sekali, sila baca (Notis 30/06/2013) pada permulaan artikel.
      2) Sila baca artikel lain di bahagian (Artikel Menarik :) dan cuba ikut langkah-langkahnya, mungkin akan dapat jawapan.
      3) Jika masih tidak dapat, hubungi pihak PTPTN. Beritahu dengan jujur permasalahan awak pada mereka. Mereka pasti ada jalan penyelesaian.
      4) Kalau tidak ada juga, sila cari white hacker.

  8. Sy jga mengalami masalah yang sama dengan ain.. masalah sy masa sy diploma dulu sy ade apply ptptn ni so sy pon buatlah emel ni khas untuk settlekan ptptn ni je. Lepas tu tak sentuh langsung emel ni sampai la abis blaja. Skrg ni sy jga mau apply ptptn untuk degree tetapi masalahnya sy tak boleh nak log in portal ptptn tu sebab tak ingat kata laluan. sepatutnya dah boleh buat mcm dgn tutorial yg terdapat di atas td. tetapi, emel yg sy gunakan untuk apply ptptn mase dip tu sebenarnya sudah tidak akti. Jadi mcam mana sy nk log in portal ptptn and daftar bru untuk kemasukan degree neh?? sangat buntu. x(

  9. as salam sy nk tnya psl nk sig in blogspot sy. sy lama da x buka jd sy xingat pasword dgn username sy. blh x sy nk mntk bntuan awk? plz reply kat emil sy.

  10. sya terlupa jawapan untuk security question untuk yahoo,jadi x blh masuk la akaun yahoo,mcm mna nk bt? blh tolong saudara?

  11. sy nak delate blog. sy dah cube login tp pasword blog dan password gmail lupa. mmg nak delate tapi tak tahu cara. mohon bantuan untuk delate blog sy tuu..plesssss.. email sy yer..tersangat2 perlukan bantuan ni.huhuhu

  12. saye dah cuba tapi tak boleh.tak keluar yang die tanye soalan tuu.tolonglaa saye saye tak ingat langsung password saye.tlong buatkan saye password baru,tapi email sama.

  13. salam blh mintak tolong x ? saya dh x blh bkk fb saya sejak beberapa bulan lepas…sy x tau ade kacau setting apa coz nk log in terus x blh…masalh di sini email saya dh lama deactive sejak tahun 2009 n saya x pnh log out fb saya di laptop…saya juga x letak alternate email n fon number yg link dgn lptop ni …

    user name : haniem isa
    email lama : [email protected]

  14. salam abg.. sy nk minx tlg sgt2 nie.. saya lupa nama n password tok blog saya..
    saya nak delete blog tuh tp xblh.. mcm mne erk? ader tak cara.. saya perlu delete blog tuh

  15. Asalammualaikum . Sy nk tyn . Mcm ne kalau kite nk padam gambar2 atau blog yg dah lame tp masalah die pasword dan email kite lupe . Any solusion ?

  16. abang nak mintak tolong ni sangat sangat macam mana nak buat password balik mohon tolong sangat-sangat

  17. Saya nak dapatkan semula email yang sy guna untuk link dengan wechat…tapi sy dah lupa email yg saya guna tu…masalah dia mcm nie……fon sy terpaksa difomat..so semua app yg di install semua nya dh terhapus..kmdian sy install balik wechat..guna no fon yg sama/guna id yang sama dan guna password yg sama..tetapi tak dapat juga nak log in..st try nak masuk bhgian forgot password..tetapi minta link email yg sy guna untuk wechat…
    Harap dapat membantu….

  18. hi hi :-) sy nak tanya ni, mcm ni sy lupa email dan password blog sy. Sy dah cuba cari cara untuk dapatkan balik blog tu..Tapi takdapat lah. Mcm mana ya? Terima kasih ^^.

  19. Salam bro . Macam mana kita nak tahu password yahoo mail kita ye ? Sebab yahoo mail skrg dah update baru . Susah lah bro .

  20. Salam..can mana ek no wat..tlupa passed email yahoo..pastures no reset bulk password email turn..email alternatif lack tlupe password plez help me.tq

Add Comment Register



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>