Category Archives: Kehidupan

Masa bukan Emas. Masa Berharga daripada Emas

1. “Masa itu emas” ialah kata-kata hikmat yang biasa kedengaran sejak kecil lagi. Dengan menggunakan gaya bahasa yang sama, kita juga biasa mendengar ayat “masa itu duit (time is money)” pada mulut peniaga dan usahawan. Ayat tersebut bermaksud bahawa masa bukanlah emas tetapi nilai masa itu hampir sama dengan nilai emas.

2. Emas mungkin antara benda paling mahal di dunia ini tetapi [...]

Keutamaan Membaca dalam Bahasa Asal

Dalam pembacaan dan pengkajian di bidang masing-masing yang semakin rancak, penyuburan budaya ilmu yang semakin mekar, kepelikan berhujah dengan menggunakan bahan terjemahan sebagai sumber primer juga semakin meningkat. Sebagai pelahap membaca, ahli ilmu dan pengkaji, kata-kata di dalam artikel ini harapnya dapat menginsafkan kita berkenaan keutamaan membaca dalam bahasa asal.

Eekmal Ahmad berkata : [2]

Saya penterjemah. Saya sedar ada perbezaan antara terjemahan dengan karya [...]

Memang Nasib Aku Penganggur

Rakan-rakan seperjuangan dalam menuntut ilmu dulu pasti kenal salah sebuah lagu menjadi halwa telinga di dalam sebuah bilik empat segi berhawa dingin dan alat pembesar suara pula sebagai dadah mengkhayalkan. Itulah dia lagu aku penganggur nyanyian seorang lagenda iaitu Allahyarham Sudirman.

Sudirman - Aku Penganggur

http://www.youtube.com/watch?v=80pxZ858ZrM

Jangan ku dipandang hina Hanya kerna aku penganggur Jangan pula ku dilupa Hanya kerna aku penganggur

Aku hanya insan [...]

Biarlah Takdir Penentu Segala dari Seniman Menangis – Jamal Abdillah

Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca.  Dah lama menyepi kerana kesibukan diri. Baru saja berpindah jauh dipelusuk dunia membawa diri mencari rezeki di tempat yang kekurangan rangkaian internet. Ditambah dengan ketiadaan internet kerana belum membayar broadband Maxis yang diguna sekarang ini. Di waktu petang begini dengar lagu Jamal Abdillah memang layan. Kali ini saya akan kongsikan lagu kegemaran pertama saya mengenali Jamal Abdillah iaitu [...]