Naziman Azlye 2.0 http://naziman.com Just Another Blogger Mon, 13 Apr 2015 10:02:40 +0000 en-US hourly 1 Membaca Demi Mencari Kebenaranhttp://naziman.com/membaca-demi-mencari-kebenaran/ http://naziman.com/membaca-demi-mencari-kebenaran/#comments Wed, 08 Apr 2015 13:58:09 +0000 http://naziman.com/?p=2537 Gambar menunjukkan gunung di mana Muslim percaya Nabi Muhammad menerima wahyu pertama iaitu Surah Al-‘Alaq ayat satu hingga tiga [Sahih al-Bukhari 1:3] daripada Allah melalui Malaikat Jibril : Gua Hira. Ayat Quran pertama diturunkan bukan “Bacalah” tetapi “Bacalah dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk) [surah Al-‘Alaq 96:1]”. Dia perintahkan kita baca tetapi bacalah dengan … Continue reading Membaca Demi Mencari Kebenaran

The post Membaca Demi Mencari Kebenaran appeared first on Naziman Azlye 2.0.

]]>
Gambar menunjukkan gunung di mana Muslim percaya Nabi Muhammad menerima wahyu pertama iaitu Surah Al-‘Alaq ayat satu hingga tiga [Sahih al-Bukhari 1:3] daripada Allah melalui Malaikat Jibril : Gua Hira.

Gua Hira - Membaca
Gua Hira

Ayat Quran pertama diturunkan bukan “Bacalah” tetapi “Bacalah dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk) [surah Al-‘Alaq 96:1]”. Dia perintahkan kita baca tetapi bacalah dengan nama Dia yang menciptakan kita daripada segumpal darah [surah Al-‘Alaq 96:2]. Ini bermakna kita diperintah bukan sekadar membaca tetapi membaca dengan tujuan yang akan menatijahkan sesuatu. Maka apabila kita membaca kerana Allah, kita membaca kerana mahu mendapatkan apa yang Dia perintahkan kita cari melalui baca.

Seruan membaca adalah seruan mencari. Allah menyeru kita mencari kebenaran, mengenal Tuhan yang menciptakan kerana tuhan manusia yang menciptakan adalah Tuhan yang paling mulia [surah Al-‘Alaq 96:3]. Allah menyeru kita mencari agar kita beriman dengan kefahaman bukan dengan ikut-ikutan. Allah mahu kita mencari-Nya hingga kita benar-benar menerima Allah itulah tuhan kita.

Allah memulakan seruan-Nya agar baca bukan menyembah-Nya. Malah Allah juga konsisten dengan ayat “Tuhan kamu”, Dia tidak menamakan diri-Nya dalam wahyu pertama seperti Allah, Ar-Rahman Ar-Rahim dan nama-nama lain. Allah tidak mahu memaksa kita tetapi ingin memberikan kebebasan kepada kita untuk memilih jalan kehidupan demi mencari erti hidup yang sebenar.

Walaupun Allah memerintahkan kita agar berfikir, menghayati, memerhati dan mengambil pengajaran tetapi Allah juga tidak memulakan seruan-Nya agar berfikir tentang kebenaran. Berfikir tanpa membaca tidak akan mampu menilai dan menentukan kebenaran sepenuhnya. Membaca itu input, berfikir itu proses. Bagaimana boleh berfikir tanpa ada input.

Membaca adalah keperluan bukan kemahuan. Aktiviti membaca tidak sesuai sama sekali disebut sebagai hobi seperti jeleknya menyebut makan sebagai hobi. Badan kita bukan saja perlu makan dan minum, ia juga perlu membaca untuk hidup. Orang yang tidak membaca otaknya mati, jiwanya kosong.

Bacalah kerana Allah Subhanahu Wa Taala. Apabila kita membaca kerana Allah, kita membaca demi mencari kebenaran kerana fitrah diri mahu bertemu dengan kebenaran. Kita membaca kerana mahu mengenal Dia Yang Menciptakan, mengenal diri sendiri yang diciptakan, dan mengenal kehidupan untuk mencapai tujuan diciptakan.

Membacalah dengan nama tuhan yang menciptakan.

Membacalah demi sebuah pencarian, mencari kebenaran.


[1] Photo credit : Sacred Caravan 2015

The post Membaca Demi Mencari Kebenaran appeared first on Naziman Azlye 2.0.

]]>
http://naziman.com/membaca-demi-mencari-kebenaran/feed/ 1
Masa bukan Emas. Masa Berharga daripada Emashttp://naziman.com/masa-bukan-emas-masa-berharga-daripada-emas/ http://naziman.com/masa-bukan-emas-masa-berharga-daripada-emas/#comments Mon, 30 Mar 2015 10:48:31 +0000 http://naziman.com/?p=2534 1. “Masa itu emas” ialah kata-kata hikmat yang biasa kedengaran sejak kecil lagi. Dengan menggunakan gaya bahasa yang sama, kita juga biasa mendengar ayat “masa itu duit (time is money)” pada mulut peniaga dan usahawan. Ayat tersebut bermaksud bahawa masa bukanlah emas tetapi nilai masa itu hampir sama dengan nilai emas. 2. Emas mungkin antara … Continue reading Masa bukan Emas. Masa Berharga daripada Emas

The post Masa bukan Emas. Masa Berharga daripada Emas appeared first on Naziman Azlye 2.0.

]]>
1. “Masa itu emas” ialah kata-kata hikmat yang biasa kedengaran sejak kecil lagi. Dengan menggunakan gaya bahasa yang sama, kita juga biasa mendengar ayat “masa itu duit (time is money)” pada mulut peniaga dan usahawan. Ayat tersebut bermaksud bahawa masa bukanlah emas tetapi nilai masa itu hampir sama dengan nilai emas.

2. Emas mungkin antara benda paling mahal di dunia ini tetapi ia tidak menentukan berharganya emas tersebut. Jika diberi pilihan antara nikmat mata dengan emas, kemungkinan besar kita akan memilih mata daripada emas. Emas simpanan kita yang banyak sanggup dileburkan supaya dapat melihat. Ia menunjukkan harganya emas relatif dengan benda pembandingnya.

3. Emas juga berbeza-beza nilai penerimaan berdasarkan keperluan seseorang. Jika diberi emas kepada orang yang kaya-raya, nilai emas bagi mereka mungkin lebih rendah berbanding fakir miskin melihat nilai emas. Orang di bandar juga melihat nilai emas berbeza dengan orang asli tinggal di pedalaman melihat nilainya emas.

4. Masa adalah salah satu ciptaan Allah yang hebat. Masa juga adalah makhluk Allah. Dalam al-Quran banyak ayat-ayat Allah yang bersumpah dengan masa dan pelbagai waktu seperti demi masa (Al-‘Asr 103:1) , fajar (Al-Fajr 89:1) , dhuha (Adh-Dhuha 93:1) , siang dan malam (Al-Lail 92:1-2). Allah juga bersumpah dengan sesuatu yang berkaitan dengan masa seperti bulan dan matahari (Asy-Syams 91:1-2). Ibadat yang merangkumi rukun Islam juga banyak berkaitan dengan masa seperti solat, puasa, zakat dan menunaikan haji. Betapa Allah sangat mengutamakan masa walaupun Allah sendiri tidak terikat dengan masa.

5. Secara peribadi, saya tidak dapat membayangkan bagaimana hidup kita tanpa masa. Saya tidak dapat membayangkan bagaimana kehidupan kita tanpa kosa kata seperti “sebelum, sedang, selepas, semalam, hari ini, esok……”. Dalam fizik dan kejuruteraan juga menjadikan saat (second) sebagai asas unit SI bagi masa (time). Bagaimana kita boleh mengira kelajuan tanpa masa seperti “km/h, m/s2……”. Saya juga tidak dapat membayangkan bagaimana membuat perjanjian dan pertemuan tanpa masa kerana perjanjian dan pertemuan sangat berkait rapat dengan masa. Dan banyak lagi kehidupan seharian kita yang berkait dengan masa.

6. Masa amat berharga tetapi tidak semestinya akan dihargai. Nyawa amat berharga tetapi berapa ramai yang tidak menghargai nyawa mereka dan merosakkan diri mereka dengan merokok dan ada juga dengan jelas membunuh diri. Ilmu juga amat penting bagi mengetahui betapa bernilainya masa. Seorang kanak-kanak tujuh tahun dan lelaki tua 50 tahun diberikan nilai wang ringgit yang sama, mereka akan menyalurkan duit tersebut di tempat yang berbeza-beza berdasarkan sistem nilai masing-masing. Sistem nilai yang berbeza memberikan output yang berbeza.

7. Saya membuat kesimpulan, manusia masih boleh hidup tanpa emas tetapi belum tentu boleh hidup tanpa masa. Masa berharga daripada emas. Masa tidak memerlukan manusia tetapi manusia amat memerlukan masa. Masa itu nyawa. Tanpa masa tiada istilah umur. Menghargai nyawa dengan menghargai masa. Menghargai masa dengan meningkatkan kualiti kehidupan seharian. Kuantiti masa tidak boleh dipanjangkan tetapi kualitinya boleh dipertingkatkan.

“Waktu adalah kehidupan. Kehidupan manusia adalah waktu yang dilaluinya dari mulai ia lahir sampai ia meninggal dunia” – Hasan Al Banna


Tulisan asal disiarkan pada 20 Mac 2015 di https://www.facebook.com/NaZmanAzlye/posts/1564155790505080

The post Masa bukan Emas. Masa Berharga daripada Emas appeared first on Naziman Azlye 2.0.

]]>
http://naziman.com/masa-bukan-emas-masa-berharga-daripada-emas/feed/ 2
Dihalau Keluar Dewan Peperiksaan kerana Purdahhttp://naziman.com/dihalau-keluar-dewan-peperiksaan-kerana-purdah/ http://naziman.com/dihalau-keluar-dewan-peperiksaan-kerana-purdah/#comments Sun, 22 Jun 2014 02:03:27 +0000 http://naziman.com/?p=2466 Sedikit ulasan berkaitan pelajar UM yang dihalau keluar dewan peperiksaan kerana purdah yang pada asalnya saya siarkan di Facebook. Sumber berita ada di nota kaki. Kesalahan pengawas dan menyangkal kemungkinan alasannya 1. Menyusahkan pemeriksaan Rasanya tidaklah menyusahkan kerana dalam proses pemeriksaan myKad dan kad matrik sebelum masuk dewan peperiksaan, pengawas boleh beri pesanan agar pelajar … Continue reading Dihalau Keluar Dewan Peperiksaan kerana Purdah

The post Dihalau Keluar Dewan Peperiksaan kerana Purdah appeared first on Naziman Azlye 2.0.

]]>
Sedikit ulasan berkaitan pelajar UM yang dihalau keluar dewan peperiksaan kerana purdah yang pada asalnya saya siarkan di Facebook. Sumber berita ada di nota kaki.

Kesalahan pengawas dan menyangkal kemungkinan alasannya

1. Menyusahkan pemeriksaan

Rasanya tidaklah menyusahkan kerana dalam proses pemeriksaan myKad dan kad matrik sebelum masuk dewan peperiksaan, pengawas boleh beri pesanan agar pelajar membuka atau bersedia membuka purdah sebentar semasa diperiksa.

2. Penyamaran

Disamping poin pertama tidak menyusahkan, disitu pengawas juga boleh mengenal pasti keaslian tuan badan disebalik niqab tersebut.

3. Meniru

Jika alasan meniru sahaja menjadi hujah, banyak benda perlu diharamkan juga dibawa ke dalam dewan. Botol air, jaket, baju lengan panjang, baju seluar berpoket, dan lain-lain. Kertas juga sebaiknya tidak digunakan untuk peperiksaan kerana ramai juga pelajar membawa nota kemudian menyelit nota disebalik kertas soalan kemudian menjawab soalan seperti biasa. Teknik meniru orang zaman sekarang terlalu banyak dan advance. Kalau boleh lecturer subjek juga tidak boleh menjadi pengawas kerana kadang-kadang mereka memberi jawapan dengan pelajar.

4. Etika pakaian universiti

Jika etika pakaian sahaja menjadi hujah, itu tidak mencukupi. Umum mengetahui etika pakaian pelajar ramai tidak mengikut etika. Seluar koyak-koyak, pakai sandle, baju tidak berkolar, seksi, dan pelbagai lagi etika pakaian yang dilanggar ketika peperiksaan dan dalam universiti. Disini berlakunya diskriminasi pakaian. Marah satu, marahlah semua.

5. Waktu larangan dan menghalau

Saya yakin niqab tersebut telah dipakai sebelum memasuki dewan, sayugianya larangan sebelum memasuki dewan bukan selepas berasa didalam dewan apatah lagi sedang menjawab soalan kecuali pengawas terlepas pandang ketika pemeriksaan. Kesalahan patut dihalau adalah kesalahan yang dibuat ketika peperiksaan seperti meniru. Orang tidak meniru sebelum peperiksaan.

Kesalahan pelajar

1. Notis

Notis tidak perlu diletakkan diluar dewan. Bukan sahaja larangan niqab, malah pelbagai lagi kesalahan perlu ditampal diluar dewan jika inginkan notis. Setiap universiti pastinya ada buku panduan atau undang-undang peperiksaan, disitu tempatnya melihat suruhan dan larangan kecuali arahan dalam panduan tersebut kurang jelas dinyatakan seperti berpakaian sopan. Berpakaian sopan mungkin kita boleh memahaminya dengan memakai baju kurung, mungkin juga kita boleh memahaminya dengan memakai apa sahaja selagi tidak memakai hanya baju dalam.

Tidak dinafikan pelajar tersebut juga ada meminta “larangan lisan”. Ya itu betul.

2. Undang-undang universiti

Jika berpegang hukum berpurdah adalah sunat, sayugianya pelajar tersebut mematuhi undang-undang universiti dan negara selagi tidak melanggar hukum syara’ kerana ianya larangan umum yang berkemungkinan adanya maslahah disebalik undang-undang tersebut dikuatkuasakan. Jika ingin membantah undang-undang tersebut, jelaskan kenapa ianya perlu dimansuhkan. Makanya undang-undang umum tersebut terpakai disetiap sudut universiti.

“Pelajar dilarang merokok dalam kawasan universiti”. Bila tahu undang-undang ini, kita tak perlu tanya lagi “dalam dewan peperiksaan boleh merokok tak?”


[1] Photo credit : No more freedom by MW – Paris via flickr.com under a standard Creative Commons License – Attribution 2.0 Generic

[2] Admin Ekeleh. (2014, June 18). Luahan pelajar UM dihalau keluar dewan peperiksaan kerana purdah. Retrieved June 22, 2014 from http://www.ekeleh.com/luahan-pelajar-um-dihalau-keluar-dewan-peperiksaan-kerana-purdah/

The post Dihalau Keluar Dewan Peperiksaan kerana Purdah appeared first on Naziman Azlye 2.0.

]]>
http://naziman.com/dihalau-keluar-dewan-peperiksaan-kerana-purdah/feed/ 23
Positivist Antara Mysticism dan Speculative Philosophyhttp://naziman.com/positivist-antara-mysticism-dan-speculative-philosophy/ http://naziman.com/positivist-antara-mysticism-dan-speculative-philosophy/#comments Sat, 14 Jun 2014 14:56:56 +0000 http://naziman.com/?p=2312 Penulisan “Positivist Antara Mysticism dan Speculative Philosophy” ini di ambil daripada seorang yang aktif dalam kegiatan akademik dan dakwah Islamiyah iaitu Dr Mohd Zuhdi Marzuki ketika memberi ulasan berkenaan misi Raja Bomoh mencari MH370. Isu Raja Bomoh isu lama tetapi pengajaran daripadanya wajar diambil diiktibar. Tulisan ini bukan untuk membenarkan tindakannya tetapi muhasabah untuk kita … Continue reading Positivist Antara Mysticism dan Speculative Philosophy

The post Positivist Antara Mysticism dan Speculative Philosophy appeared first on Naziman Azlye 2.0.

]]>
Penulisan “Positivist Antara Mysticism dan Speculative Philosophy” ini di ambil daripada seorang yang aktif dalam kegiatan akademik dan dakwah Islamiyah iaitu Dr Mohd Zuhdi Marzuki ketika memberi ulasan berkenaan misi Raja Bomoh mencari MH370. Isu Raja Bomoh isu lama tetapi pengajaran daripadanya wajar diambil diiktibar. Tulisan ini bukan untuk membenarkan tindakannya tetapi muhasabah untuk kita sendiri agar tidak begitu mudah memberi ulasan dan menghukum sebelum menyoal selidik.

Raja Bomoh - Positivist : Antara Mysticism dan Speculative Philosophy
Raja Bomoh menggunakan teropong buluh dan bubu mata pancing. [1]

Mohd Zuhdi Marzuki berkata :

Islam adalah begitu mementingkan dalil atau argumen untuk menentukan sesuatu. Dalil itu dibahagikan kepada dalil naqli dan dalil aqli. Berhubung dengan dalil aqli atau reasoning, ia merangkumi rasional dan empirikal. Bila perlakuan seseorang diasaskan kepada dalil aqli atau reasoning, sama ada rasional atau empirikal maka perlakuannya tidak termasuk dalam khurafat. Sebagai contoh:

  1. Sekiranya seseorang Doktor menyebut ubat ini dapat menahan diri dari sakit. Perkataan Doktor ini tidak termasuk dalam khurafat kerana secara empirikal ubat ini menjadi penyebab untuk tahan sakit.
  2. Sekiranya seseorang menyebut kamaraan haiwan-haiwan secara tiba-tiba ke tanah tinggi menunjukkan akan berlaku tsunami. Perkataan ini juga bukan khurafat kerana ada haiwan mempunyai deria yang lebih tajam dari manusia untuk mengetahui bencana jauh yang sedang datang.

Selagi ada dalil sama ada naqli atau aqli yang boleh dibuktikan maka tidak seharusnya kita menghukum perbuatan itu khurafat. Prinsip inilah yang membezakan tradisi Islam dari tradisi-tradisi sebelumnya. Islam telah menjadikan semua perkara ilmiah atau saintifik, sama perubatan, astronomi dan lain-lain.

Oleh sebab itu, saya tidak bersetuju kita terlalu cepat menghukum Raja Bomoh di KLIA baru-baru ini khurafat apa lagi syirik, hanya kerana dia menggunakan bubu, kelapa, teropong buluh dan lain-lain. Kita perlu menyelidik dahulu apa alasan rasional dan empirikal beliau menggunakannya.

Jangan disebab mereka bukan datang dari makmal atau tidak menggunakan teknologi moden, maka semua perlakuan mereka khurafat kerana tidak saintifik. Kalau mereka pakai putih makmal, bawa tabung uji atau teleskop, mungkin mereka tidak diperlekehkan seperti ini. Berlaku adillah kepada mereka.

Saya beri satu contoh, kedatangan burung gagak di sesebuah kawasan menunjukkan ada manusia mati di kawasan itu. Kalau penyataan ini tinggal tanpa alasan maka ia menjadi khurafat. Akan tetapi, bagaimana kalau satu masa nanti saintis berjaya membuktikan deria bau burung gagak dapat menghidu bau mayat manusia dari jarak 10 km, mendorong mereka untuk datang ke tempat bau itu datang?

Bagaimana pula dengan amalan pendinding rumah yang selalu dilakukan oleh pengamal perubatan Islam menabur garam dan lada hitam ke seluruh rumah, menggunakan akar berjuntai pokok ara diletakkan di bawah tilam mereka yang sukar dapat anak, mengambil herba-herba dari pokok menggunakan mulut bukan tangan dan lain-lain amalan tradisional yang diamalkan termasuk oleh Darul Syifa. Dan yang terbaru menyeluk tangan dalam mulut buaya untuk menjadikan pengamal rawatan Islam serasi menyembuhkan penyakit kulit. Kalau semua perlakuan ini diketahui oleh Barat, tidakkah ia menjadi bahan ketawa?

Positivist Antara Mysticism dan Speculative Philosophy
Positivism : The only authentic knowledge is that which is based on sense, experience and positive verification. Scientific method is the best approach to uncovering the processes by which both physical and human events occur. [2]

Mengapa masyarakat Melayu sekarang mahu menjadi seperti positivist sehingga secara total menolak mistik (mysticism) dan spekulatif (speculative philosophy). Islam mengajar kita di pertengahan tidak menolak langsung mistik dan spekulatif, serta tidak menolak langsung empirik dan logik. Kesemuanya mesti dinilai oleh dalil naqli dan dalil aqli, yang menuntut kita memeriksa dan mengkaji lalu tidak menolak bulat-bulat apa yang diwarisi secara tradisional. Mengapa kita perlu menjadi inferiority, sehingga apa yang kita warisi secara traditional kita terus menolak sebagai tidak saintifik dan merasa kagum dengan apa sahaja yang datang dari sains Barat. Dahulu kalau ada cerita orang-orang tua bahawa si anu masuk ke alam bunian selama sehari, orang sekeliling kehilangannya selama sebulan. Bila cerita-cerita ini disebut oleh orang-orang tua dulu kita ketawa dan sinis. Akan tetapi bila Albert Einstein mengemukakan Teori Relativity yang memberi contoh yang hampir sama, semua kita kagum dan ternganga?

Dalam sejarah Sains sendiri banyak idea-idea besar datang dari sumber intuisi (intuition) dan rasional (logik) bukannya semata-mata dari eksperimen makmal.

Dalam Sains sendiri telah ada satu kecenderungan baru di kalangan masyarakat saintis untuk mengkaji pengetahuan sains traditional masyarakat bukan Barat. Sekarang telah timbul bidang Ethno-Science, Sacred Scientific Knowledge, Traditional Ecological Knowledge and Local Wisdom. Pengetahuan-pengetahuan ini kadang-kadang terkandung dalam amalan traditional seperti yang dilakukan oleh Raja Bomoh ini, justeru saya menyebut jangan kita perlekehkan sebelum kita memeriksa apa hujah rasional dan empirikalnya. Saintis Barat sendiri sudah mula bercakap tentang sesuatu “beyond Physics” seperti Taoism Physics dan Ibn `Arabi Physics yang sebelumnya dikenali sebagai mistik. Silalah baca buku-buku karangan Erwin Schrödinger, Wolfgang Pauli, Fritjof Capra dan lain-lain, saudara semua akan terkejut dengan sikap ahli-ahli fizik yang lazimnya dikenali sebagai athies sebelum ini. [3]

Pelopor besar matematik Yunani ialah Phythagoras seorang yang beraliran mistik pada zamannya. Hidupnya secara mistik selalu melakukan meditasi. Menurut sejarawan, Phythagoras pernah sebut aku boleh mendengar muzik-muzik simfoni yang dikeluarkan oleh peredaran planet-planet dan bintang-bintang di atas orbitnya. Kalau kenyataan ini dikeluarkan sekarang mesti orang anggap beliau gila. Phythagoras percaya kepada kerharmonian alam semesta (harmony of the spheres). Menurut pegangan Phythagoras ini, alam dijadikan oleh Allah menurut susunan asas geometri dan angka sebab itu pergerakan planet dan bintang boleh menghasilkan muzik simfoni. Pengikut aliran Phythagoras yang mistik inilah ramai mempelopori Matematik malah dalam zaman tamadun Islam ada kumpulan yang hampir menyerupainya iaitu Ikhwan al Safa. Nasib baik Phythagoras tidak hidup di zaman ini, jika tidak dia menjadi bahan ketawa dan parodi.

Mengikut Aristotle, Phythagoras boleh berjalan merentasi ruang dan masa serta berkata-kata dengan haiwan. Memang boleh ketawa kalau klita melihat riwayat hidup Phythagoras yang mistik ini. Tetapi ramai kita yang tidak sedar sumbangan besarnya dalam Matematik termasuk Teorem Phythagoras. [4]

ps : Masalah mungkin berpunca bila upacara tersebut dikaitkan dengan keagamaan. Para doktor tidak kaitkan keyakinan mereka terhadap kesan ubat-ubatan dengan unsur ritual keagamaan.


[1] Hasniza Hussain. (2014, March 10). ‘Raja Bomoh’ turut bantu cari MH370. Retrieved June 14, 2014, from http://www.sinarharian.com.my/semasa/raja-bomoh-turut-bantu-cari-mh370-1.258857 [↩]
[2] Photo by Genis Carreras via Kevin Liew. (2012, March 16). Minimalism: Complex Philosophical Theories Through Basic Shapes. Retrieved June 14, 2014 from http://www.queness.com/post/10978/minimalism-complex-philosophical-theories-through-basic-shapes [↩]
[3] Mohd Zuhdi Marzuki. (2014, March 15). Retrieved June 14, 2014 from https://www.facebook.com/mohdzuhdi.marzuki/posts/829693677056997 [↩]
[4] Mohd Zuhdi Marzuki. (2014, March 15). Retrieved June 14, 2014 from https://www.facebook.com/mohdzuhdi.marzuki/posts/830367133656318 [↩]

The post Positivist Antara Mysticism dan Speculative Philosophy appeared first on Naziman Azlye 2.0.

]]>
http://naziman.com/positivist-antara-mysticism-dan-speculative-philosophy/feed/ 5
Jujurlah dalam Mencintaihttp://naziman.com/jujurlah-dalam-mencintai/ http://naziman.com/jujurlah-dalam-mencintai/#comments Sun, 08 Jun 2014 10:17:22 +0000 http://naziman.com/?p=2387 Kasih aku hanyalah untukmu Tiada lain dalam diriku Takkan berubah walau dipisah laut biru Cinta aku hanyalah untukmu Tak pernah goyah Tak pernah jemu Takkan terpadam dalam hatiku Ia milikmu.. percayalah – Lara Lagi, Adira Mampukah kita menyanyikan rangkap lagu ini kepada Allah dan RasulNya tanpa menipu diri sendiri? Mampukah kita menyanyikan rangkap lagu ini … Continue reading Jujurlah dalam Mencintai

The post Jujurlah dalam Mencintai appeared first on Naziman Azlye 2.0.

]]>

Kasih aku hanyalah untukmu
Tiada lain dalam diriku
Takkan berubah
walau dipisah laut biru

Cinta aku hanyalah untukmu
Tak pernah goyah
Tak pernah jemu
Takkan terpadam dalam hatiku
Ia milikmu.. percayalah

– Lara Lagi, Adira

Mampukah kita menyanyikan rangkap lagu ini kepada Allah dan RasulNya tanpa menipu diri sendiri?
Mampukah kita menyanyikan rangkap lagu ini kepada Allah dan RasulNya melebihi yang lain-lain di dunia ini?
Mampukah kita menyanyikan rangkap lagu ini kepada Allah dan RasulNya dan membuktikan kata-kata tersebut dengan perbuatan kita?

Istilah cinta sangat abstrak maknanya namun cinta itu adalah perasaan. Maka perasaan cinta itu perlu dimanifestasikan kepada yang dicintai kerana ianya berada di dalam hati. Yang dicintai takkan tahu jika yang mencintai tidak tunjukkan cintanya. Namun cara kita manifestasikan cinta tidak sama antara satu sama lain. Takkan sama cara kita mencintai kawan-kawan dengan keluarga, takkan sama cara kita mencintai manusia dengan binatang.

Cinta juga bukanlah satu makna mengikut kriteria dan jiwa si pencinta, seharusnya cinta itu mengikut makna dan yang diharapkan oleh yang dicintai. Walaupun seluruh dunia termasuk kita sendiri mempunyai kriteria cinta sama tetapi cinta itu tidak sempurna jika tidak mengikut makna yang dicintai. Contohnya apabila yang dicintai suka dihubungi selalu tetapi kita mungkin sengaja tidak menghubungi kerana beranggapan agar hadirnya rindu, itu menunjukkan adanya kecacatan dalam mencintai.

Cinta kepada Allah dan RasulNya perlu dua intipati iaitu Ikhlas dan Ittiba. Ikhlas hanya kepada Allah semata-mata dan bebas daripada syirik besar dan syirik kecil. Ittiba manifestasikan cinta sesuai dengan Al-Quran dan Hadith. Kedua-dua intipati ini perlu berganding bersama tanpa ada kekurangan salah satu. Jika mengikut kita, memang banyak cara untuk kita tunjukkan cinta kepada Allah dan RasulNya tetapi persoalannya apa yang Allah dan RasulNya mahu daripada kita.

Kita juga selalu mendakwa cinta Allah tetapi badan kita tidak seiring dengan lidah. Lidah kita lebih pantas menuturkan kata-kata indah tetapi hati kosong daripada makna dan badan kekal kaku dilihat hanya mulut yang bergerak. Ingatlah, jika manusia mampu meletakkan “LOL” tanpa ketawa malah tanpa senyuman, apatah lagi perkataan cinta yang semakin dinodai kesucian maknanya. Jujurlah dalam mencintai.


[1] Photo Credit : ∞ Love via Flickr under a standard Creative Commons License – Attribution 2.0 Generic

The post Jujurlah dalam Mencintai appeared first on Naziman Azlye 2.0.

]]>
http://naziman.com/jujurlah-dalam-mencintai/feed/ 4
Isu antara Coklat Cadbury dan DNA Babi (Porcine)http://naziman.com/isu-antara-coklat-cadbury-dan-dna-babi-porcine/ http://naziman.com/isu-antara-coklat-cadbury-dan-dna-babi-porcine/#comments Mon, 26 May 2014 11:00:37 +0000 http://naziman.com/?p=2330 Sedikit pencerahan pendapat berkenaan isu halal antara coklat Cadbury dan DNA Babi (Porcine). Latar belakang isu bermula apabila sepotong gambar laporan ujian makmal yang telah di ‘crop’ bertarikh 27 Februari 2014 itu kini tersebar meluas pada jumaat 23 Mei 2014 menerusi laman sosial. Setakat ni saya masih yakin dengan status halal JAKIM untuk coklat Cadbury … Continue reading Isu antara Coklat Cadbury dan DNA Babi (Porcine)

The post Isu antara Coklat Cadbury dan DNA Babi (Porcine) appeared first on Naziman Azlye 2.0.

]]>
Sedikit pencerahan pendapat berkenaan isu halal antara coklat Cadbury dan DNA Babi (Porcine). Latar belakang isu bermula apabila sepotong gambar laporan ujian makmal yang telah di ‘crop’ bertarikh 27 Februari 2014 itu kini tersebar meluas pada jumaat 23 Mei 2014 menerusi laman sosial.

Isu halal antara coklat Cadbury dan DNA Babi
Laporan ujian makmal Kementerian Kesihatan Malaysia [1]

Setakat ni saya masih yakin dengan status halal JAKIM untuk coklat Cadbury kerana mengikut kaedah dalam muamalah “asal sesuatu adalah halal”. Laporan makmal Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang tersebar pula sangat meragukan dimana ia menyebut Cabbury bukan Cadbury. Sesuatu laporan rasmi tidak patut ada kesilapan typo. Laporan tersebut juga menyebut specimen itu diberikan oleh seorang yang namanya berpangkal dengan huruf ‘M’ yang tiada sebarang kad kuasa. Dan banyak lagi keraguan lain dalam laporan tersebut.

JAKIM kata [2] :

“JAKIM ingin menegaskan bahawa persijilan halal Malaysia adalah melibatkan proses pengauditan dan pemeriksaan yang ketat merangkumi penilaian bahan ramuan, kaedah pemprosesan, peralatan yang digunakan, termasuklah pengujian makmal berdasarkan Standard Halal Malaysia dan Manual Prosedur Persijilan Halal Malaysia.

Selepas sijil pengesahan Halal Malaysia dikeluarkan, pemegang sijil adalah tertakluk kepada pemeriksaan berkala Jakim. Dalam hal ini, pemeriksaan secara berkala terhadap syarikat pengeluar produk berkenaan telah dibuat dan pemeriksaan terakhir adalah pada 20 Februari 2014 dan didapati mematuhi piawaian persijilan halal Malaysia.”

Kali terakhir coklat-coklat Cadbury ini diuji kandungannya oleh JAKIM atau Jabatan Kimia Malaysia (JKM) ialah pada 20 Februari 2014 dan hasilnya mematuhi shari`ah. Kalau semua makmal boleh mengambil peranan pihak yang berautoriti dengan menerima sahaja aduan dari siapa sahaja yang belum tentu bertanggungjawab, maka ketenangan umat Islam akan sering terganggu.

Apapun, JAKIM akan mengadakan mesyuarat khas bersama Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Jabatan Standard Malaysia (JS) dan Jabatan Kimia Malaysia (JKM) berhubung isu ini esok, 26 Mei 2014. Makanya tidak perlu buat apa-apa spekulasi sebelum ada kenyataan rasmi keputusan mesyuarat esok.

JAKIM kata [3] :

“Kepada para pengguna yang selama ini menggunakan mana-mana produk yang mempunyai logo halal Malaysia tidak perlu bimbang kerana pemantauan sentiasa dilakukan dari semasa ke semasa.

Sekiranya terdapat sebarang perlanggaran atau ketidakpatuhan terhadap syarat-syarat pensijilan, pihak Jakim akan menggantung atau menarik balik sijil pengesahan halal dengan serta merta.”

Kalau pun ianya haram dan kita dah banyak makan, usahlah risau. Allah ampunkan dosa yang lalu. Kita makan sebab tak tahu.

ps : Daripada satu sudut kita patut bangga dengan kepekaan umat Islam dalam isu halal haram makanan tetapi banyak ruginya jika kepekaan tersebut tidak diaplikasikan dalam isu haram lain antaranya duit haram seperti riba, perkataan haram seperti mengumpat, perbuatan haram seperti tidak menutup aurat, akidah haram seperti anti-hadith.

ps : Ada lagi coklat Cadbury Hazelnut dua bungkus setengah dalam peti sejuk. Terpaksa bagi habis cepat-cepat la ni kan.


[1] http://www.melvister.com/2014/05/penjelasan-isu-coklat-cadbury-ada-dna-babi-tersebar.html

[2] https://www.facebook.com/DatoHjOthmanMustapha/posts/1509171465971148

[3] https://www.facebook.com/DatoHjOthmanMustapha/posts/1509657829255845

[4] Featured Image : http://thecadburychocolatier.wordpress.com/

The post Isu antara Coklat Cadbury dan DNA Babi (Porcine) appeared first on Naziman Azlye 2.0.

]]>
http://naziman.com/isu-antara-coklat-cadbury-dan-dna-babi-porcine/feed/ 3
Keutamaan Membaca dalam Bahasa Asalhttp://naziman.com/keutamaan-membaca-karya-dalam-bahasa-asal/ http://naziman.com/keutamaan-membaca-karya-dalam-bahasa-asal/#comments Sun, 27 Apr 2014 17:02:42 +0000 http://naziman.com/?p=2307 Dalam pembacaan dan pengkajian di bidang masing-masing yang semakin rancak, penyuburan budaya ilmu yang semakin mekar, kepelikan berhujah dengan menggunakan bahan terjemahan sebagai sumber primer juga semakin meningkat. Sebagai pelahap membaca, ahli ilmu dan pengkaji, kata-kata di dalam artikel ini harapnya dapat menginsafkan kita berkenaan keutamaan membaca dalam bahasa asal. Eekmal Ahmad berkata : [2] Saya penterjemah. Saya sedar … Continue reading Keutamaan Membaca dalam Bahasa Asal

The post Keutamaan Membaca dalam Bahasa Asal appeared first on Naziman Azlye 2.0.

]]>
Dalam pembacaan dan pengkajian di bidang masing-masing yang semakin rancak, penyuburan budaya ilmu yang semakin mekar, kepelikan berhujah dengan menggunakan bahan terjemahan sebagai sumber primer juga semakin meningkat. Sebagai pelahap membaca, ahli ilmu dan pengkaji, kata-kata di dalam artikel ini harapnya dapat menginsafkan kita berkenaan keutamaan membaca dalam bahasa asal.

Eekmal Ahmad berkata : [2]

Saya penterjemah. Saya sedar ada perbezaan antara terjemahan dengan karya asal. Karya terjemahan sekadar pintu pemahaman. Karya asal adalah gedungnya. Saya bukan ahli dalam kajian Quran atau Hadis atau Bahasa Arab. Namun, misalnya bila saya nak terjemah Ethics nya Spinoza ke Bahasa Melayu baru saya sedar tak boleh terjemah dari Bahasa Inggeris ke Bahasa Melayu. Kena rujuk karya Spinoza dalam Bahasa Latin.

Begitu juga apabila saya asyik membaca Symposium oleh Plato. Terjemahan Seth Bernadette dianggap terbaik, namun sarjana klasikal dan filsafat politik sedar untuk menggali kefahaman yang lebih dalam harus mahir Bahasa Greek Kuno.

Misalnya dalam Symposium ada perkataan Greek Kuno; Kalos/Kolos. Di terjemahkan ke Bahasa Inggeris sebagai Beauty. Namun bila kita baca lebih terperinci Kalos itu lebih dekat dengan perkataan dan makna Ihsan yang sering diungkapkan ulama sufi.

Satu lagi misal adalah dari Romeo & Juliet. Ayat “O Romeo, Romeo! wherefore art thou Romeo? Deny thy father and refuse thy name.” Sekali baca terutama orang kampung Alor Setar macam saya akan ingat Juliet tanya Hang kat mana Romeo oiii .. Tapi rupanya menurut disiplin ilmu sastera Inggeris itu adalah luahan Juliet : “Kenapa kau Romeo dari keluarga Montaigne, keluarga yang bermusuhan dengan keluarga Juliet.”

Wanji Wanhussin berkata : [2]

Untuk nak kenal islam, tidak semestinya menggunakan bahasa arab. Namun, untuk nak mengetahui pendalilan menerusi nas, perlu memahami bahasa arab. Untuk mengetahui tentang al-Quran, perlu dalam bahasa arab, kerana kefahaman dari terjemahan tidak setepat pemahaman dalam bahasa asal.

Memahami al-Quran dengan terjemahan, tidak melayakkan untuk membuat dalil.

Contoh dalam salah satu ayat dalam al-Quran; fa basshirhum bi azabin alim. Dalam terjemahan, khabarkan kepada mereka dengan azab yang pedih.

Tetapi bagi orang yang faham bahasa arab, difahami bahawa ia mengandungi balaghah. Iaitu ada elemen menyindir, iaitu berilah khabar gembira dengan azab yang pedih.

Hasrizal Abdul Jamil berkata :

Sebarang teks yang hendak dilakukan kajian kualitatif ke atasnya mewajibkan sang pengkaji menggunakan ilmu-ilmu alat.

Bagaimanakah seseorang mengupas teks ucapan Jean-Jacques Rousseau dalam Social Contract beliau tanpa menguasai Bahasa Perancis? Ia bukanlah syarat yang tujuannya adalah untuk show off otoriti Bahasa Perancis, tetapi ia adalah sebab yang sangat rasional bahawa mustahil ucapan Jean-Jacques Rousseau boleh ditafsir oleh seseorang yang tidak meraikan asas bahasa Perancis, iaitu bahasa yang merekodkan karya tersebut. Apatah lagi dengan mengabaikan falsafah state of nature dalam mengupasnya.  [3]

Sebagai seorang muslim pula khususnya manusia yang banyak berfikir dan soalan, bahasa Arab sangat penting dipelajari agar tidak terlalu bergantung kepada orang lain. Jika tidak tahu bahasa Arab, ertinya tidak tahu ‘bahasa Allah’. Bergantung kepada terjemahan sahaja, dengan sendirinya hilang kelayakan sarjana bagi seorang pengkaji, penyoal. [4]

Misalnya 6 hari adalah sebutan yang bergantung kepada terjemahan al-Quran. Sedangkan di dalam bahasa asal al-Quran, sebutannya ialah sittah ayyaam. Perkataan ayyaam di dalam Bahasa Arab, tidak terikat hanya kepada apa yang diterjemahkan sebagai HARI iaitu himpunan satu unit masa yang terbentuk dari 24 jam. Kalimah ayyaam boleh diertikan sebagai ‘peringkat ‘atau ‘marhalah’… Justeru keterangan al-Quran tentang cara Allah mencipta bumi, tidak harus difahami dengan hanya bergantung kepada terjemahan, sebaliknya harus kembali kepada Bahasa Arab. Adakah sittah ayyam itu enam hari, enam marhalah (stages) atau enam apa?

Sudikah belajar Bahasa Arab supaya ada bekal berfikir ketika timbul soalan-soalan agama? Menyoal pelbagai isu tentang al-Quran tetapi tiada kesudian untuk melengkapkan diri dengan pengetahuan asas untuk berinteraksi dengan al-Quran. Bahasa Arabnya, asbab al-nuzul, ghara’ib lafaznya, nasakh mansukhnya, sudikah manusia yang banyak berfikir ini belajar? [5]

Kualiti ilmu sangat penting dalam kajian dan bahasa adalah pintu ilmu. Tidak amanah meninggalkan rujukan yang penting bagi satu-satu kajian, hanya kerana ia di dalam bahasa yang kita tidak tahu. [6] Jangan cepat membuat kesimpulan terutamanya jika jahil Bahasa Arab, mesti belajar merendah diri, bukan kepada pakar Bahasa Arab tetapi kepada Allah. [7]

Muhamad Rozaimi berkata : [3]

Saya juga mendapati saudara Farouk mempuyai kecenderungan untuk mengabaikan ilmu alat yang menjadi pre-requisite kepada ilmu-ilmu tertentu. al-Quran dan hadis itu berbahasa arab. Untuk mendalami makna sebenar kita perlu mendalami bahasa arab. Ini penting supaya kita tidak menterjemahkan perkataan “يوطئن” yang bermaksud membenarkan masuk rumah kepada bersetubuh seperti yang dilakukan oleh Kassim Ahmad. Saya melihat saudara Farouk juga banyak merujuk kepada kitab edisi terjemahan.

Ahmad Zahiruddin Mohd Zabidi berkata : [8]

Belajar bahasa Arab adalah untuk faham al-Quran dan al-Hadith serta kitab-kitab muktabar karangan para ulama Muslim, kerana dengan memahami dalam bahasa asal sumber ilmu akan mendekatkan kita kepada kefahaman yang terbaik (semoga dijauhkan dari kesalahfahaman), kerana dengan memahami dan merasai sendiri nikmat dan i`jaz bahasa al-Quran dan al-Hadith itu, insya-Allah hadir lebih kefahaman dalam jiwa dan aqal seterusnya menuntun diri insan agar lebih bertaqwa kepada Rabbul Jalil.

Azrul Azlan berkata : [9]

Terjemahan bukanlah suatu yang kerja mudah. Seseorang yang ingin menjadi penterjemah perlu mempunyai kemahiran-kemahiran berikut:

1- Mempunyai kekuatan bahasa sumber dan bahasa sasaran – Ini termasuklah LATAR BELAKANG dan BUDAYA bangsa yang menuturkan bahasa tersebut.

2- Keupayaan untuk memahami isi kandungan bahan yang ingin diterjemahkan.

3- Mampu untuk menulis dengan baik dan jelas dengan gaya bahasa yang pelbagai

4- Teliti ketika melakukan terjemahan

5- Menggunakan teknik atau strategi terjemahan yang sesuai dengan teks yang ingin diterjemahkan.

6- AMANAH – Tidak mencampuradukkan emosi ketika melakukan terjemahan sehingga menukarkan fakta dari sumber yang asal.

Berdasarkan pemerhatian saya terhadap buku-buku terjemahan yang berada di pasaran Malaysia sekarang, terdapat karya-karya yang diterjemahkan mempunyai kesalahan-kesalahan yang menyebabkan pembaca keliru dalam memahami fakta yang dikemukakan.

Bagi yang ingin menjadi seorang penterjemah, berikut adalah antara contoh-contoh kesilapan terjemahan yang perlu kita hindari:

1- Tentang Maisarah
Teks asal: Maisarah (seorang LELAKI bukannya perempuan)
Teks terjemahan: Seorang upahan WANITA, Maisarah.

2- Tarikh Lahir Nabi
Teks asal : Nabi dilahirkan pada 9 Rabiul Awwal
Teks terjemahan: Nabi dilahirkan pada 12 Rabiul Awwal

3-Bai’ah Al-aqabah diterjemahkan sebagai “Pengakuan Aqabah” sedangkan ia adalah “Perjanjian Aqabah”

_________________________________________________________

Sebaiknya saranan Yusuf al-Qaradhawi pada tahun 1978 melalui bukunya Tsaqafah al-Da’iyah kita ambil secara serius. Al-Qaradhawi menyenaraikan 6 kategori ilmu yang mesti dikuasai oleh para pendakwah agar mereka dapat berfungsi dengan baik di medan. Bahasa dan kesusasteraan adalah salah satu ilmu yang mesti dikuasi.

6 kategori ilmu itu ialah:

  1. Ilmu-ilmu Islam : Al-Quran, al-Sunnah, Fiqh, Usul Fiqh, Tasawwuf dan sistem-sistem Islam.
  2. Ilmu Sejarah
  3. Ilmu Kemanusiaan: Psikologi, Sosiologi, Ekonomi, Falsafah, Etika dan Sejarah (diasingkan dalam satu bab khas).
  4. Ilmu Kesusasteraan dan Bahasa
  5. Ilmu Sains
  6. Ilmu Kajian Semasa (Current Affairs) [10]

[1] http://ultimatesammy.wordpress.com/2013/06/25/manfaat-dari-kegiatan-membaca/

[2] https://www.facebook.com/wanji.attaaduddi/posts/865251880167657

[3] https://www.facebook.com/notes/muhamad-rozaimi/kritikan-kepada-metodologi-quranis-farouk-a-peru-dan-jawapan-kepada-kekeliruan-y/636853533051023

[4]  https://twitter.com/muarrikhun/status/436897062689705984 

[5] http://saifulislam.com/2013/07/pelajar-mesti-seorang-pemikir/ 

[6] https://twitter.com/muarrikhun/status/375247224361324544 

[7] https://twitter.com/muarrikhun/status/436896592747311104 

[8] https://www.facebook.com/ZahiruddinZabidi/posts/782669001752746 

[9] https://www.facebook.com/mohdazrulazlan/posts/10204579966793245 

[10] http://saifulislam.com/2014/02/anti-hadith-loceng-amaran-kepada-ummah-pengabai-ilmu/

The post Keutamaan Membaca dalam Bahasa Asal appeared first on Naziman Azlye 2.0.

]]>
http://naziman.com/keutamaan-membaca-karya-dalam-bahasa-asal/feed/ 0
Syair Imam Shafie Ketika Akhir Hayatnya – Elaikahttp://naziman.com/syair-imam-shafie-ketika-akhir-hayatnya-elaika/ http://naziman.com/syair-imam-shafie-ketika-akhir-hayatnya-elaika/#comments Tue, 26 Nov 2013 14:26:52 +0000 http://naziman.com/?p=2257 Al-Muzni (Abu Ibrahim Ismail Ibnu Yahya) said : I entered upon As-syafiee during his illness which resulted in his death, so i said to him. Al-Muzni : “What is your condition?” As-Syafie : “I am journeying from this world, and departing from my brothers, drinking from the cup of death, and upon Allah – Exaited … Continue reading Syair Imam Shafie Ketika Akhir Hayatnya – Elaika

The post Syair Imam Shafie Ketika Akhir Hayatnya – Elaika appeared first on Naziman Azlye 2.0.

]]>
Al-Muzni (Abu Ibrahim Ismail Ibnu Yahya) said : I entered upon As-syafiee during his illness which resulted in his death, so i said to him.

Al-Muzni : “What is your condition?”

As-Syafie : “I am journeying from this world, and departing from my brothers, drinking from the cup of death, and upon Allah – Exaited is His remembrance – arriving. And no! By Allah, i do not know if my soul is travelling towards Paradise or the Fire.”

The he stared to weep and said the following :

Elaika – Mohammed Obaid

Kepadamu (إلـيــك)

إلـيــك إلـــه الـخـلـق أرفــــع رغـبـتــي
Kupersembahkan (rintihan) kepadaMu Tuhan sekalian makhluk akan harapanku

وإن كـنـتُ يــا ذا الـمــن والـجــود مـجـرمـا
Sekalipun aku seorang yang berdosa wahai Yang Maha Pemberi dan Maha Pemurah

ولـمــا قـســا قـلـبـي وضـاقــت مـذاهـبــي
Bilamana keras hatiku dan terasa sempit perjalananku

جـعـلـت الـرجــا مـنــي لـعـفـوك سـلـمــا
Kujadikan rayuan (rintihan) daripadaku sebagai jalan untuk mengharapkan keampunanMu

فـمـا زلــتَ ذا عـفـو عــن الـذنـب لــم تـزل
Bilamana Engkau yang memiliki keampunan menghapuskan dosa yang berterusan ini

تــجــود و تـعــفــو مــنـــة وتـكــرمــا
KurniaanMu dan keampunanMu adalah merupakan rahmat dan kemuliaan

ألــســت الــــذي غـذيـتـنـي وهـديـتـنــي
Bukankah Engkau yang memberi aku makan serta hidayah kepadaku

ولا زلــــت مـنـانــا عــلـــيّ ومـنـعـمــا
Dan janganlah Engkau hapuskan kurniaan anugerah dan ni’mat itu kepadaku (walaupun aku seorang yang sentiasa berdosa)

عـسـى مــن لــه الإحـســان يـغـفـر زلـتــي
Semoga orang yang memiliki ihsan mengampunkan kesalahanku

ويـسـتــر أوزاري ومــــا قــــد تـقــدمــا
Dan menutup dosa-dosaku serta setiap perkara yang telah lalu

فــإن تـعـف عـنــي تـعــف عـــن مـتـمـرد
Sekiranya Engkau ampunkan aku, ampunkan dari kederhakaan

ظــلــوم غــشــوم لا يــزايـــل مـأتــمــا
kezaliman, penganiayaan yang tak akan terhapus di hari berhimpun kesedihan

و إن تنـتـقـم مــنــي فـلـســت بــآيــس
Namun jika Engkau membalas siksa terhadapku, aku tidak akan berputus asa

ولـــو أدخـلــوا نـفـسـي بـجــرم جـهـنـمـا
Sekalipun dosa-dosaku itu akan memasukkan diriku ke dalam neraka

فصيـحـا إذا مــا كــان فـــي ذكـــر ربـــه
Dia adalah seorang yang fasih ketika menyebut dan mengingati Rabbnya

وفيما سواه في الورى كان أعجما
Dan bilamana dia bersama selain tuhannya di dunia ini dia membisu

يـقــول: حبـيـبـي أنـــت سـؤلــي وبغـيـتـي
Dia (Rasulullah Sallallahu Alayhi Wa Sallam) berkata: Kekasihku, Engkaulah tempatku meminta dan berharap

كـفــى بـــك للـراجـيـن ســـؤلا ومـغـنـمـا
Cukuplah Engkau bagi yang berharap sebagai tempat bergantung dan memohon

أصـــــون ودادي أن يـدنــســه الـــهـــوى
Ku pelihara kasihku yang dicemari nafsu

وأحــفــظ عــهــد الــحـــب أن يـتـثـلـمـا
Dan ku jaga janji kasih yang telah tercalar

فـفـي يقظـتـي شــوق وفــي غـفـوتـي مـنــى
Di saat ku jaga, aku rindu dan di saat ku lelap, aku berharap

تــلاحــق خــطــوي نــشــوة وتـرنــمــا
Mengiringi langkahku dengan penuh semangat dan berulang-ulang

فـجـرمـي عـظـيـم مـــن قـديــم وحــــادث
Sesungguhnya dosaku adalah besar sejak dulu dan kini

وعـفــوك يـأتــي الـعـبـد أعـلــى وأجـسـمـا
Namun (ku tahu) keampunanmu yang mendatangi hamba adalah lebih besar (agung) dan lebih mulia

ps : Status syair Imam Syafie ketika akhir hayatnya dan kata Rasulullah Sallallahu Alayhi Wa Sallam dalam syair ini tidak dapat dipastikan kesahihannya. Jika tidak sahih, harap di tegur.

Dialog :

Syair :
1)

2)http://fuaizgeneration.blogspot.com/2009/05/bait-syair-imam-syafie-hanya-padamu.html

The post Syair Imam Shafie Ketika Akhir Hayatnya – Elaika appeared first on Naziman Azlye 2.0.

]]>
http://naziman.com/syair-imam-shafie-ketika-akhir-hayatnya-elaika/feed/ 4
Adakah Pengakhiran Kita Husn Al-Khatimah atau Su’ul Khatimah?http://naziman.com/pengakhiran-husn-al-khatimah-atau-suul-khatimah/ http://naziman.com/pengakhiran-husn-al-khatimah-atau-suul-khatimah/#comments Thu, 07 Nov 2013 13:02:34 +0000 http://naziman.com/?p=2258 Membaca kisah seorang anak lelaki tunggal mujahadah bertaubat setelah 23 tahun bergelumang dengan dadah amat menyedihkan dan membuatkan diri kita insaf daripada sikap sombong kepada mereka yang memerlukan doa dan sokongan bukannya ego dan buangan. Di hujung usia penagih tegar, ibadah solat dan silaturrahim antara keluarga tekal dijaga. Dan demi mencegah diri keluar pada waktu … Continue reading Adakah Pengakhiran Kita Husn Al-Khatimah atau Su’ul Khatimah?

The post Adakah Pengakhiran Kita Husn Al-Khatimah atau Su’ul Khatimah? appeared first on Naziman Azlye 2.0.

]]>
Membaca kisah seorang anak lelaki tunggal mujahadah bertaubat setelah 23 tahun bergelumang dengan dadah amat menyedihkan dan membuatkan diri kita insaf daripada sikap sombong kepada mereka yang memerlukan doa dan sokongan bukannya ego dan buangan.

Di hujung usia penagih tegar, ibadah solat dan silaturrahim antara keluarga tekal dijaga. Dan demi mencegah diri keluar pada waktu malam berjumpa rakan penagih, dia mengikat kakinya di dalam bilik. Akhirnya, mati terbakar kerana sukar menyelamatkan diri.

Wahai ulama’, pendakwah, penulis sastera, penuntut ilmu, orang yang warak, abid, raja, pemimpin, rakyat, guru, ustaz dan lain-lain, adakah pengakhiran kita Husn Al-Khatimah atau Su’ul Khatimah?

Baca berita selanjutnya : http://www.sinarharian.com.my/sempat-taubat-sebelum-terbakar-1.218344

The post Adakah Pengakhiran Kita Husn Al-Khatimah atau Su’ul Khatimah? appeared first on Naziman Azlye 2.0.

]]>
http://naziman.com/pengakhiran-husn-al-khatimah-atau-suul-khatimah/feed/ 0
5 Panduan Orang Awam untuk Menilai Pendakwahhttp://naziman.com/5-panduan-orang-awam-untuk-menilai-pendakwah/ http://naziman.com/5-panduan-orang-awam-untuk-menilai-pendakwah/#comments Mon, 30 Sep 2013 04:31:35 +0000 http://naziman.com/?p=2217 1. Mengambil ilmu dari orang yang dipercayai peribadinya bermaksud bukan seorang yang dikenali sebagai pendusta, kaki temberang, kaki kelentong dan lain-lain. Kata Ibn Sirrin dan Malik bin Anas, ﺩﻳﻨﻜﻢ ﺗﺄﺧﺬﻭﻥ ﻋﻤﻦ ﻓﺎﻧﻈﺮﻭﺍ ﺩﻳﻦ ﺍﻟﻌﻠﻢ ﻫﺬﺍ Ilmu ini ialah agama, maka lihatlah dari mana kamu mengambil agama kamu. 2. Menyemak sumber ilmu yang disampaikan. Jika penceramah … Continue reading 5 Panduan Orang Awam untuk Menilai Pendakwah

The post 5 Panduan Orang Awam untuk Menilai Pendakwah appeared first on Naziman Azlye 2.0.

]]>
1. Mengambil ilmu dari orang yang dipercayai peribadinya bermaksud bukan seorang yang dikenali sebagai pendusta, kaki temberang, kaki kelentong dan lain-lain. Kata Ibn Sirrin dan Malik bin Anas, ﺩﻳﻨﻜﻢ ﺗﺄﺧﺬﻭﻥ ﻋﻤﻦ ﻓﺎﻧﻈﺮﻭﺍ ﺩﻳﻦ ﺍﻟﻌﻠﻢ ﻫﺬﺍ Ilmu ini ialah agama, maka lihatlah dari mana kamu mengambil agama kamu.

2. Menyemak sumber ilmu yang disampaikan. Jika penceramah bercerita tentang sesuatu kisah maka semak apakah kisah itu dari al-Quran, dari as-sunnah, dari riwayat sahabat, dari cerita tuk-tuk guru dan wali-wali atau orang soleh.

Jika dari al-Quran wajib terima, dari hadith maka kena semak apakah ianya sahih, jika sahih wajib terima, jika dari riwayat sahabat maka ianya menjadi teladan dan ikutan. Jika dari tuk-tuk guru, orang soleh dan wali-wali maka kena pertimbangkan apakah cerita itu selari dengan syarak dan ianya tidak menjadi hujah agama.

3. Setiap ilmu itu ada pintu dan tokohnya maka lihatlah apakah ilmu itu diambil dari tokoh dan pintu yang sepatutnya bermaksud kalau ‘pendakwah’ itu bercakap isu ‘dialog dengan Kristian dan bukan Islam’ maka lihatlah apakah dia pernah mengambil manfaat dari Syeikh Ahmad Deedat, Dr. Zakir Naik dan lain-lain yang merupakan tokoh dalam bidang itu. Kalau dia menyelisihi mereka makanya dia mesti bermasalah atau wajar diragui.

Kalau dia bercakap soal hadith, fiqh, tetapi tidak merujuk dari tokoh-tokoh yang sepatutnya maka dia wajar ditinggalkan. Kata Ibn Aun, ﺑﺎﻟﻄﻠﺐ ﻟﻪ ﺷﻬﺪ ﻣﻦ ﺇﻻ ﺍﻟﻌﻠﻢ ﺗﺄﺧﺪﻭﺍ ﻻ Janganlah mengambil ilmu kecuali dari orang yang kamu menyaksikan dia belajar.

4. Melihat apakah pendakwah itu mempunyai penyakit zahir dan batin seperti pemarah, bipolar disorder, gila isim, mulut cabul, perasan bagus, perasan dirinya penting dan mustahak sehingga sanggup kata kalau dia tak online untuk update status maka ramailah org yang sesat. Kalau ada org yang begitu tinggalkanlah kerana jangan mengambil ilmu dari bekas yang buruk !

5. Memohon kepada Allah SWT untuk mendapat hidayah dan petunjuk kerana sesungguhnya tidak ada sesiapa yang boleh memberi pertunjuk kecuali Allah. Hanya Dia yang dapat memberi kita penilaian yang benar. Nabi SAW bersabda, barangsiapa yang Allah kehendaki kebaikan padanya maka akan difaqihkan dalam agama. [riwayat Al-Bukhari]

Wallahua’lam


[1] Sumber : Emran Ahmad. (2012, December 18). 5 Panduan orang awam untuk menilai pendakwah. Retrieved June 25, 2014 from http://www.facebook.com/ustazemran/posts/314482025323726.

[2] Photo credit : Guide logo by Freddie Laker via flickr.com under a standard Creative Commons License – Attribution 2.0 Generic

The post 5 Panduan Orang Awam untuk Menilai Pendakwah appeared first on Naziman Azlye 2.0.

]]>
http://naziman.com/5-panduan-orang-awam-untuk-menilai-pendakwah/feed/ 35