Category Archives: Blogging

Blogger yang membuat blog. Membuat perkongsian. Blogwalking. Komen blog. Itu semua di panggil blogging. Blogging mempunyai banyak kebaikan tapi setiap kebaikan tetap ada keburukannya juga. Ada yang blogging untuk suka-suka di jadikan diari, ada yang jana pendapatan melalui blog. Setiap blog mempunyai niche tertentu.

Kategori blogging ini berkisarkan tentang blog dan blogging seperti alexa rank, pagerank, SEO, wordpress , blogspot dan macam-macam lagi tentang blogging. Di samping memberikan tip dan tutorial blogging.

Belajar Perkara Teknikal

Kenapa kita perlu Belajar Perkara Teknikal?

Assalamualaikum dan selamat malam pembaca.  Di pagi hari ini, mungkin ada yang dah bangun siap-siap nak pergi kerja, ada yang lepas solat subuh tidur balik, ada yang menghadap laptop mencari maklumat atau blogwalking. Yang blogwalking tu, mari baca sedikit pengalaman dan pendapat saya tentang perkara teknikal ni.

Bagi saya, tidak kira blogger atau peniaga internet seharusnya perlu belajar tentang perkara [...]

change-wordpress-database-table-prefix

Bermain dengan WordPress Database Tables

Assalamualaikum dan selamat pagi pembaca. Tadi tengok Maharaja Lawak 2012 kejap, memang lawak tapi saya minat 4 kumpulan ja sebab dapat mencuit hati. Jambu, Jozan, Boboi dan Shiro. Maharaja Lawak 2012 musim 2 ni, saywho kurang sikit la pula tapi masih ok. Si kecik tu tetap mencuit hati ini. The best Jambu.

Pengalaman mengajar kita, Pengalaman itu mahal

Sesiapa yang membaca entri ServerFreak [...]

iPhone 5 Malaysia

Cara undi entri iPhone 5 blog pilihan anda

Assalamualaikum dan selamat pagi pembaca. Jam 3 sekarang ni, tadi dah tidur tapi kawan bising terbangun pula. Akhirnya kawan ajak tengok gelak khas Sepah. Makin tak boleh tidur. Bila buka blog, baru teringat ramai kawan-kawan saya tak tahu nak undi entri iPhone 5 blog pilihan mereka. Jadi kali ni saya nak buat entri khas cara undi blog pilihan dari daftar akaun sehingga hantar [...]

iphone-5-332x205

Gadget iPhone 5 ada tugasan baru ya

Assalamualaikum selamat pagi pembaca semua, Apa khabar semua dah bangun pagi? Semalam saya awal bangun jam 2 pagi kelaparan, terpaksa keluar kejap beli burger dekat taman juga. Akhirnya lepas makan, tak dapat tidur. Buka email pula ada produk baru menarik dilancarkan, Usahawan Makan Gaji dari Eruwan Gerry seorang usahawan internet part time di samping makan gaji. Macam mana beliau uruskan masa? Mari baca ebook [...]

Blogwalking dan komen blog

Blogwalking dan Komen Blog cara yang betul

Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca yang dikasihi. Alhamdulillah setelah sekian lama mendalami ilmu dengan kuasa membaca, muhassabah diri dan sebagainya. Akhirnya kini lebih baik dari sebelumnya. Ilmu membaca tersebut akan diteruskan cuma kali ini lebih tersusun dengan jadual blogwalking, komen blog, membaca dengan aktiviti seharian.

Semalam terbaca penulisan bro Eizil di blog Denaihati berkenaan seni penulisan komen. Tertarik dengan artikel tersebut jadi [...]