Lajukan laptop seperti laju kereta api

Lajukan laptop guna pendrive sebagai RAM – Window 7 dan XP

Laptop lembap? Takda duit nak beli RAM atau laptop baru? Tapi tetap nak lajukan laptop? Ada pendrive? Mungkin cara ini dapat membantu membantu lajukan laptop anda.

Laptop saya laptop lama, dah hampir lima enam tahun saya guna laptop ni. RAM 1GB. Sebab nak lawa, guna window 7 lagi. Banyak lagi software berat-berat selalu guna. Guna internet lagi. Jadi faham-faham la, laptop memang lambat. Selalu lag lagi. Selepas selalu lag ni la baru rasa nak lajukan laptop.
Lajukan laptop guna pendrive sebagai RAM - Window 7 dan XP
Tapi saya jumpa cara ni, dan cara ni menjadi. Saya tak berapa tahu seberapa laju dah bertambah laptop saya. Yang saya tahu, laptop saya sekarang tak selembap sebelum ni. Hang pun jarang-jarang dah.

Eh, macam tak sudah mungkin. Tak tahu la, sebab saya baru cuba cara ni dua hari. Yang penting, sebelum ni kalau laptop saya tengah scan virus, laptop ni selalu hang tapi sekarang tak lagi.

Mengikut tutorial yang saya jumpa ni, pendrive yang boleh di guna antara 256Mb hingga 4GB saja. Saya dah cuba guna pendrive 2GB. Pendrive 8Gb saya tu, sayang pula nak guna. Jadi belum cuba lagi. Tapi dengan pendrive 2GB ni pun, boleh tahan juga lajunya.

Cara ini adalah salah satu cara untuk menggunakan pendrive dengan efektif. Iaitu menggunakan fungsi ReadyBoost.

Cara lajukan laptop menggunakan pendrive sebagai RAM (Window 7)

  • Masukkan pendrive dalam port USB
  • Buka My Computer
  • Right click pada pendrive
  • Format pendrive jadi NTFS
  • Dah siap format, right semula pada pendrive.
  • Pilih “Properties”
  • Tekan “ReadyBoost”
  • Check “Use this device”
  • Klik “Apply” kemudian “Ok”
  • Lepas tu, “Log Off” atau “Restart”
  • Rasakan kelajuan laptop anda.

Atau boleh tengok caranya melalui video di bawah.

Cara Lajukan Laptop Menggunakan Pendrive sebagai RAM

Cara lajukan laptop menggunakan pendrive sebagai RAM (Window XP)

Untuk window XP saya tak cuba lagi sebab saya tak guna window XP, kawan-kawan saya pun semua guna window 7. Jadi anda boleh cuba, kalau jadi beritahu saya. Kalau tak jadi pun, beritahu saya. Jadi saya boleh cuba cari jalan penyelesaian.

  • Masukkan pendrive dalam port USB
  • Buka “My Computer”
  • Right click pada pendrive
  • Pilih “Properties”
  • Pilih “ Advanced”
  • Pilih “Settings” pada bahagian “Performance”
  • Pilih “Advanced”
  • Klik “Change” pada “Virtual Memory”
  • Pilih memori yang ada pada pendrive anda
  • Tetapkan nilai yang anda ingini dan klik “OK”
  • Lepas tu, “Restart” pc anda.
  • Rasakan kelajuan laptop anda.

Sumber untuk window XP dari Horayy Blog – Jadikan pendrive anda sebagai Ram Ke-2

Cara ini hanya untuk boost laptop anda supaya tidak menggunakan RAM dengan lebih banyak. Walaupun begitu, anda harus kekalkan cara basic untuk lajukan laptop. Ini bagi mendapatkan kelajuan yang optima laptop anda.

Ini perkongsian pertama saya menggunakan video, harap anda boleh berikan pendapat.

Update 14/04/2012 :
Sebaiknya jangan gunakan pendrive yang sedang digunakan untuk lajukan laptop anda. Atau lebih mudah di panggil readyboost, jangan gunakan pendrive anda untuk simpanan data yang lain. Tiada salahnya jika ingin menggunakan untuk letak data juga. Tetapi lebihan dalam pendrive itu la yang di gunakan untuk ringankan penggunaan RAM.

Jika anda ingin menggunakan pendrive sebagai keperluan lain juga, boleh nyahaktifkan fungsi readyboost.

Jika anda ingin menggunakan setiap masa fungsi readyboost ini, anda boleh beli satu pendrive yang lebih spesifik untuk lajukan laptop anda.

Saya sudah mencuba cara ini dengan menggunakan pendrive 8GB. Ia menjadi.

Saya sudah mencuba cara ini dengan menggunakan dua pendrive sekaligus iaitu 8GB dengan 2GB. Ia menjadi. Tetapi saya kurang rasa kelajuannya sebab masalah teknikal yang lain.

Selebihnya, saya ada sedikit update di perkongsian lain iaitu cara basic lajukan laptop.


[1] Photo Credit : Fast train via flickr.com under a standard Creative Commons License – Attribution-ShareAlike 2.0 Generic

35 thoughts on “Lajukan laptop guna pendrive sebagai RAM – Window 7 dan XP”

    1. Thanks kerana berkunjung di di naziman.com.

      Walaupun cara ni berkesan, tapi perkara yang basic tetap jangan di lupa. Contoh, tambah ram, defrag, dan benda-benda lain. :)

    1. Faiz..lama tak tengok..sori lama tak jenguk blog, blog ni baru dapat balik, ada masalah sebelum ni..jadi dah la? dapat rasa perbezaan lajunya?

    1. eh betul ka? thanks bagi info ni..saya tak pernah cuba lagi dalam window xp. kalau window 7, memang jadi, tapi yang basic pun kena buat juga la.

      kena update perkongsian ni. thanks beritahu info ni..

    1. hahaha..macam kawan yang di kenal ja ni. erm. sebenarnya boleh tapi sebaik-baiknya jangan. sebab lebihan pendrive yang kita tak guna tu la di guna untuk lajukan laptop kita.

  1. Thanks for sharing bro. Taktau pulak pasal hidden feature ni.
    Guna je pendrive 2gb, berkorban sikit hehe. Harga pendrive pun dah makin murah. Ingat lagi awal2 dulu beli pendrive, rasanya 256mb, harga dah beratus ringgit. Haha

    1. Mudah saja. Anda boleh matikan fungsi readyboost buat sementara waktu. Kemudian, boleh guna balik pendrive tu. Kalau nak guna readyboost sekali dengan data. Pernah cuba, boleh sebenarnya. Tapi jangan di amalkan. Sebab free space tu di guna untuk RAM.

            1. Kalau kita tak guna pendrive jadi ram ni takpa juga, tak beratkan laptop. Perbezaan antara guna dengan tak guna ni tak ketara sangat sebenarnya kalau cara lajukan laptop yang basic kita tak buat.

    1. Apa yang di maksudkan komputer? Adakah maksud awak desktop yang mempunyai PC tu? Kalau itu secara jujurnya tak pernah cuba pula sebab saya pengguna notebook.

      Bagi saya kalau awak guna desktop, lebih baik beli RAM baru. Dari segi kos, kebiasaanya RAM 1GB RM150 tak silap, saya pun dah lupa. Jika dibandingkan guna pendrive sebagai RAM, impak yang anda dapat sangat kurang dan telah rugi pendrive jika diperlukan.

      Ini cuma cadangan saya tapi kalau awak nak cuba guna pendrive sebagai RAM melalui tutorial ni, masih boleh digunakan. Tiada masalah rasanya. Saya harap awak boleh kongsikan pengalaman awak guna desktop window XP dengan pendrive sebagai RAM. Maklumat berguna untuk orang lain juga.

  2. Boleh tnye tak, andai kata tengah terpakai sekali tertanggal pendrive tu mungkin sebab terlanggar dan sebagainya. So ade ape2 effect tak?
    TQ

    1. Sebenarnya tiada masalah pun. Kalau cabut USB tu pun boleh. Kalau setup tu hilang, mudah saja. Format balik pendrive dan setup balik readyboost. Taada. Siap Tiada effect. hehe

  3. Sy dah cuba. Tq atas perkongsian. Nak tanya lagi, kalau nak guna laptop, pendrive tu mesti sentiasa pasang kt laptop ke? Dan satu lagi kalau nak guna, kena setting sekali lagi mcm di atas tu ke?

  4. mmg mantap,,,boleh ke kita guna pendrive 16 atau 32 gb hehehehe aku test guna memory card tel 2gb mmg mantap laju betul,,,ingat kalau boleh nak beli memory kad 32 gb sumbat terus pada laptop ni drpd sia2 lubang card reader tu simpan habuk
    apa pun mmg mantep

Add Comment Register



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>