Blogger gadget popular

16 Senarai Blog Gadget Popular Malaysia dan Luar Negara

Sebelum ni saya ada kongsikan top blog gadget Malaysia dan luar negara tapi waktu tu, ada kekangan masa, sibuk dengan internet pula lambat. Jadi kali ni akan di senarai blog gadget popular di Malaysia dan antarabangsa buat kali kedua untuk tahun 2012. Antara cara saya menilai blog popular tersebut dengan pagerank, alexa rank, quantcast rank, compete rank, sosial share, komen dan trafik yang di anggarkan.

Senarai blog gadget popular Malaysia

RankBlog GadgetPRARGARMKSTU
1Amanz425,6711241020787,800Sentiasa
2iAwani2178,84679530145,500Sentiasa
3Mobility Worlds1279,5821,83010296,300Sentiasa
4Malaysia Transformer21,883,616000025/6/2012
5All About Iphone17,486,032010020/5/2012
6Iphone Malaysia Blog016,594,4270101Sentiasa
7Sembang Gadget00000015/05/2012

Senarai blog gadget popular antarabangsa

RankBlog GadgetPRARGQRCRKST
1Cnet810789822030087,379,000
2GSM Arena23961,6218,1732050028,765,000
3TechCrunch83712,4091,156530028,639,000
4Engadget84051,8941,4042015028,452,000
5Gizmodo87542311,80720050017,130,000
6Toms Hardware61,1193651,8032590011,630,000
7The Verge61,4715964,7551505009,194,800
8The Next Web71,8902,2779,316101007,346,900
9Phone Area62,6489543,93430455,548,900
10Digital Trends64,203 06,64320503,731,000

Cara saya menilai ranking top blog gadget

  • PR : Pagerank dinilai melalui google, dengan SEO yang baik. SEO on-page dan off-page. Di samping usia domain memainkan peranan.
  • AR : Alexa Rank saya bahagi kepada dua untuk blog gadget di Malaysia. Alexa Rank Global (ARG) dan Malaysia (ARM). Bagi antarabangsa, saya nilai hanya melalui ranking global.
  • QR : Quantcast Rank di nilai hanya untuk blog luar sebab kebanyakan blog Malaysia tidak pasang script analytic untuk quantcast.
  • CR : Compete Rank pun di nilai hanya untuk blog luar sebab compete rank lebih untuk pelawat dari United Stated dan antarabangsa jadi kurang sesuai untuk Malaysia.
  • K : Purata komen hanya di nilai dari beberapa artikel. Mungkin tiga hingga lima artikel. Melihat kepada anggaran komen pada setiap artikel. Ada sesetengah komen pada artikel yang sangat jauh dari bilangan purata komen.
  • S : Purata social share di lihat dari beberapa artikel juga. Kebiasaannya saya akan tambah kesemua social share untuk facebook, twitter, google dan lain-lain. Kemudian anggarkan purata social share.
  • T : Anggaran trafik hanya di nilai melalui website Traffic Estimate. Anggaran trafik terkini dalam 30 hari.
  • U : Update terakhir hanya untuk blog gadget Malaysia sebab banyak blog gadget di Malaysia sudah tidak aktif.

Blog-blog gadget yang di nilai kebanyakan yang lebih fokus 80% hingga 100% berkaitan gadget seperti smartphone, brand teknologi seperti Apple, laptop dan sebagainya. Bagi blog yang mempunyai banyak kategori selain berkaitan gadget seperti perniagaan internet, kesihatan, isu semasa, saya tidak nilai.

Penilaian hanya anggaran sendiri dari saya, bukan penilaian yang sebenar dengan semua jenis blog. Banyak lagi blog gadget saya tak nilai.

Sumber pilihan Blog Gadget

Susah nak cari blog gadget di Malaysia, kebanyakan blog gadget di Malaysia banyak copy paste atau terjemahan dari blog antarabangsa. Nak pilih blog gadget yang terbaik di luar negara pula bukannya senang. Terlalu banyak jenis blog gadget. Ada yang fokus pada satu-satu brand seperti Apple. Ada blog gadget yang caca merba termasuk kategori lain walaupun sedikit.

Jadi kepada sesiapa nak tengok senarai blog gadget yang lain, senarai di bawah mungkin dapat membantu. Senarai di bawah juga sumber untuk saya cari dan pilih blog gadget terbaik dan ranking kan dalam artikel ni.

20 thoughts on “16 Senarai Blog Gadget Popular Malaysia dan Luar Negara”

    1. er, lawan dari segi apa tu ya? Kalau dari segi komen, memang kami di iAwani kalah teruk. Jarang dapat komen sebab blog cepat di update.

    1. Terima kasih bro, saya tak tahu pula. Saya dah tambah tu. Kalau bro tahu blog gadget malaysia yang lain, inform dengan saya ya. Nanti akan di update lagi.

  1. saya baru dapat tahu entri ni, anyway thanks bebanyak sebab masukkan nama iAwani ke dalam senarai. Actually saya dan Zool dah kenal lama sejak tahun 2007 lagi. iAwani ditulis sepenuhnya oleh Sabahan blogger dari Kota Kinabalu. Walapun kandungan macam sama dengan Amanz, actually tidak. Lebih kurang macam TechCrunch vs Engadget.

    1. Haha, kita sama la. Saya pun orang KK bha ni.

      Saya pun tak tahu juga tentang iAwani ni, bukan senang nak cari blog gadget Malaysia. Kebanyakan blog gadget yang baik ada pun bercampur dengan isu lain.

      1. betul, susah mau cari blog gajet yang betul-betul memfokus ke gajet. Yang saya jumpa bercelaru, kekadang bercampur dengan tips blogging, isu semasa, info hiburan. Mau kejar trafik semata-mata.

Add Comment Register



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>