Perlu tahu tentang MUET

Apa yang kita perlu tahu tentang MUET?

Malaysian Universiti English Test (MUET) adalah satu tuntutan wajib bagi setiap pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran program ijazah. Pada tahun 2012, MUET akan dijalankan tiga sesi iaitu pada sesi Mac, sesi Julai dan sesi November. Tarikh buka dan tutup pendaftaran serta tarikh ujian boleh di lihat di kalendar peperikasaan. Sebelum mendaftar, apa yang perlu kita tahu tentang MUET ni?

Bagi pelajar yang ingin panduan lulus MUET, mungkin Panduan Lulus MUET ini dapat membantu anda semua atau para pelajar boleh membaca ebook Kuasai Bahasa Inggeris Dengan Mudah. Diharapkan kedua-kedua ebook tersebut boleh membantu para pelajar mendapat keputusan yang cemerlang dalam ujian MUET ini.

Apa yang kita perlu tahu tentang MUET?

Langkah terus kepada :

Apa yang saya kongsikan di sini hanya la perkongsian yang basic dan tidak mendalam. Untuk mengetahui lebih mendalam, sila layari Portal Rasmi Majlis Peperiksaan Malaysia.

Apa syarat kelayakan ambil MUET?

Kerajaan tidak menetapkan sebarang syarat kelayakan untuk menduduki MUET. Ini bermaksud, semua orang tidak kira umur boleh menduduki ujian MUET. Bagi pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran ke program ijazah, ujian ini wajib.

Apa ujian yang akan di ambil dalam MUET?

Kod Kertas Nama Kertas
800/1 Listening (30 minit)
800/2 Speaking (30 minit)
800/3 Reading (90 minit)
800/4 Writing (90 minit)

Maklumat lanjut, rujuk sukatan pelajaran ( Regulations, Test Specifications, Test Format, and Sample Questions )

Berapa perlu bayar nak menduduki ujian MUET?

Yuran pendaftaran RM 40.00
Yuran mata pelajaran RM 60.00
Jumlah RM 100.00

Bagaimana pula nak bayar?

Bayaran di buat macam biasa dengan membeli nombor PIN MEC di Bank Simpanan Nasional (BSN) atau boleh juga perbankan internet. Perlu di ingatkan, BSN mengenakan caj sebanyak RM 1.00 bagi pembelian nombor PIN MEC. Bayaran akan terpapar pada Slip Pendaftaran (MUET/PP) untuk rujukan calon.

Maklumat lanjut, layari http://www.mesp.gov.my/online.

Cara nak mendaftar menjadi calon MUET?

Terdapat dua cara untuk mendaftar menjadi calon.

 • Calon Sekolah/Institusi
 • Calon Persendirian individu


Pendaftaran boleh buat secara online di http://www.mesp.gov.my/online/loginApplication/uicontroller.jsp.

Cara periksa keputusan MUET?

Bagi calon sekolah atau institusi, keputusan akan di hantar kepada pengetua sekolah atau institusi berkenaan melalu SPP JPN. Bagi calon persendirian pula, keputusan akan dihantar melalui pos.

Cara yang lebih mudah kalau tak sabar, calon boleh menyemak keputusan ujian melalui portal Majlis Peperiksaan Malaysia atau melalui SMS dengan menaip MUET<jarak>RESULT<jarak>No. Kad Pengenalan dan hantar ke 15888 atau 36363.

Kalau nak terang tu banyak lagi, jadi anda boleh layari arahan dan panduan pendaftaran calon.

Buat masa sekarang, pendaftaran bagi sesi Mac telah pun di tutup. Jadi bagi pelajar yang ingin mendaftar, boleh mendaftar bermula 2 April sehingga 19 April 2012. Bagi yang ingin membaiki keputusan pada sesi Mac, pendaftaran akan di buka dari 2 April sehingga 3 Mei 2012.

Maklumat lebih lanjut boleh layari Portal Rasmi Majlis Peperiksaan Malaysia.


[1] Photo Credit : English Language Grunge Flag via freestock.ca under a standard Creative Commons License – Attribution 3.0 Unported

Kalau Bermanfaat, Tolong Share Yaa...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 thoughts on “Apa yang kita perlu tahu tentang MUET?”

 1. assalamualaikum…

  Saya ada buat pendaftaran online MUET tapi semasa saya nak semak nama dan ic saya kat portal muet ..saya mendapati nama dan no ic saya tak boleh disemak .. bagaimana caranya ya ??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge